Καθώς η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται, οι αλλαγές στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ιατρικών διαδικασιών είναι αναπόφευκτες.

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα όργανο παρατήρησης που μοιάζει με σωλήνα που χρησιμοποιείται για την επιθεώρηση, τη βιοψία και την επιδιόρθωση ιστών στο εσωτερικό της κοιλιάς. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούν λαπαροσκόπιο απαιτούν μόνο μικρές τομές (λιγότερο από μια ίντσα) για να εισαχθεί το όργανο στην κοιλότητα της κοιλιάς. Αυτή η τεχνική μειώνει τον χρόνο επούλωσης και αποκατάστασης ενώ ελαχιστοποιεί τις ουλές στο δέρμα.

Γυναίκα εξετάζεται από γιατρό για ομφαλοκήλη

Ο Δρ Mike SL Liem και άλλοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία ανέφεραν τη θεραπεία 487 ασθενών για βουβωνοκήλη της βουβωνικής χώρας με το λαπαροσκόπιο και συνέκριναν τα αποτελέσματα με 507 ασθενείς που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση. ( New England Journal of Medicine 1997; 336: 1541-7).

Συχνές ερωτήσεις για την ομφαλοκήλη

Η μελέτη του Δρ Liem διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επιδιόρθωση με το λαπαροσκόπιο ανέκαμψαν ταχύτερα από εκείνους που είχαν ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ο μέσος χρόνος για την επανέναρξη της κανονικής καθημερινής δραστηριότητας ήταν 6 ημέρες χρησιμοποιώντας το εύρος έναντι 10 ημερών με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ο μέσος χρόνος επιστροφής στην εργασία ήταν 14 ημέρες έναντι 21 ημερών. Ο μέσος χρόνος για την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας ήταν 24 ημέρες έναντι 36 ημερών.

Η μελέτη του Δρ Liem διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επιδιόρθωση με το λαπαροσκόπιο είχαν λιγότερες υποτροπές (3 τοις εκατό) από εκείνους που είχαν ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση (6 τοις εκατό).

Πολύ μικρό παιδί με ομφαλοκήλη

Το αν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης της βουβωνικής χώρας με τη μέθοδο του λαπαροσκοπίου θα γίνει πλέον αποδεκτή ως αποτελεσματική και ασφαλής μακροπρόθεσμη αναμένει περαιτέρω μελέτη.

Οι διαδικασίες «πεδίου εφαρμογής» για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, αξιολόγηση και επιδιόρθωση των ωοθηκών, των πνευμόνων , του στομάχου, του παχέος εντέρου και των αρθρώσεων είναι πλέον συνηθισμένες σε κοινοτικά νοσοκομεία. Καθώς οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι και η τεχνολογία εξελίσσονται, διάφορες παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις ενδέχεται να γίνουν πιο επιδεκτικές σε μεθόδους εμβέλειας. Υπάρχουν ήδη αναφορές επιτυχημένων καρδιακών επεμβάσεων χρησιμοποιώντας τεχνικές εύρους!

Ρομποτική χειρουργική για βουβωνοκήλη

Εικονικό ιατρικό επιτελείο σε αίθουσα ρομποτικής χειρουργικής για βουβωνοκήλες