Είσφρυση όνυχος

//Είσφρυση όνυχος

Είσφρυση όνυχος

Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το νύχι.

Αίτια

Μπορεί να προκύψει από αρκετά πράγματα αλλά τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά και τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Το δέρμα γύρω από την περιφέρεια ενός νυχιού μπορεί να γίνει ερυθρό και να μολυνθεί. Το μεγάλο δάκτυλο επηρεάζεται συνήθως, αλλά οποιοδήποτε δάκτυλο μπορεί να εισφρύσει. Είσφρυση όνυχος μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζεται επιπλέον πίεση στο δάκτυλο. Συνήθως η πίεση οφείλεται σε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά. Χτύπημα των δαχτύλων ή άλλοι τραυματισμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε είσφρυση όνυχα.

Τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα μπορούν να προκαλέσουν είσφρυση όνυχα:

  • Όταν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά ή τα άκρα κόβονται κυκλικά και όχι ίσια, το νύχι μπορεί να στραφεί προς τα κάτω και να μεγαλώσει μέσα στο δέρμα.
  • Το να πειράζετε ή να τραβάτε τις γωνίες των νυχιών μπορεί να προκαλέσει είσφρυση όνυχα.

Εξετάσεις και δοκιμασίες

Μια εξέταση του ποδιού θα δείξει

  • το δέρμα γύρω από το νύχι θα φαίνεται να έχει αναπτυχθεί πάνω από το νύχι ή το νύχι μπορεί να φαίνεται ότι μεγαλώνει κάτω από το δέρμα.
  • το δέρμα μπορεί να είναι διογκωμένο, σκληρό, ερυθρό ή ευαίσθητο στο άγγιγμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μικρή ποσότητα πύου.

eisfrush

Αντιμετώπιση

  • Εάν έχετε διαβήτη, νευρική βλάβη ή φτωχή κυκλοφορία αίματος στο πόδι, μια λοίμωξη γύρω από το νύχι, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Μην προσπαθήσετε να κόψετε το τμήμα που έχει εισφρύσει μόνοι σας. Αυτό απλά θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
  • Προσπαθήστε να φοράτε σανδάλια μέχρι το πρόβλημα να φύγει.
  • Εάν η είσφρυση δεν επουλώνεται ή συνεχίζει να επανέρχεται, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μέρος του νυχιού.

 

Η αντιμετώπιση γενικά θα ελέγξει τη λοίμωξη και θα ανακουφίσει από τον πόνο. Ωστόσο η πάθηση είναι πιθανό να επιστρέψει εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της. Η καλή φροντίδα του ποδιού είναι σημαντική στην πρόληψη της υποτροπής.

Η πάθηση μπορεί να καταστεί σοβαρή σε άτομα με διαβήτη, φτωχή κυκλοφορία και νευρικά προβλήματα.

 

Πιθανές Επιπλοκές

Σε σοβαρές περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στο δάκτυλο και να φτάσει μέχρι το οστό.

Πρόληψη

Να φοράτε παπούτσια που έχουν καλή εφαρμογή. Τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά θα πρέπει να είναι άνετα στην περιοχή των δακτύλων.

2018-04-13T12:45:12+00:00 Blog|