Πονοκέφαλος

//Πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί περίπου το 20% του πληθυσμού με μόλις 1% των περιπτώσεων να έχει κάποια παθολογική αιτία.

Το υπόλοιπο 99% των επεισοδίων σχετίζεται με «αθώους» παράγοντες, στους οποίους δεν δίνεται συνήθως σημασία, όπως το στρες, το κρασί που συνοδεύει το γεύμα ή ακόμα και η υπερβολική χαρά συνδέονται με τους πονοκεφάλους και μπορεί να γίνουν η αφορμή για την εκδήλωσή τους, ιδίως σε όσους έχουν τέτοια προδιάθεση (εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας, της κληρονομικότητας ή του φύλου τους).

Ξεκινώντας από τα βασικά

Τα είδη των πονοκεφάλων είναι τα εξής δύο:

Οι πρωτοπαθείς. Αποτελούν την πλειονότητα των πονοκεφάλων και ανάλογα με τη σειρά συχνότητάς τους είναι

  • η κεφαλαλγία τάσης (σφίξιμο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, που συχνά συνοδεύεται από ζάλη και δυσφορία στο θόρυβο)
  • η ημικρανία (πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού, που συνοδεύεται από ναυτία, τάση προς εμετό, φωτοφοβία, ηχοφοβία)
  • η αθροιστική κεφαλαλγία, που είναι σπάνια (πόνος που εστιάζεται στο ένα από τα δύο μάτια, μπορεί να σας ταλαιπωρεί 2-3 μήνες )

Οι δευτεροπαθείς. Αποτελούν σύμπτωμα ενός παθολογικού προβλήματος (π.χ. ιγμορίτιδα, προβλήματα στα μάτια ή τα δόντια ή ακόμα κι ένας όγκος στον εγκέφαλο)

Ο κατάλογος με τους παράγοντες που μπορεί να σας φέρουν πονοκέφαλο  συνήθως συνδέονται με την ημικρανία.

-Η έντονη σωματική δραστηριότητα

-Η κατάχρηση φαρμάκων (παυσίπονα)

-Τα αγαπημένα σας αξεσουάρ μπορεί να μην είναι τόσο «αθώα» όσο φαντάζεστε (τα βαριά σκουλαρίκια, τα καινούργια γυαλιά).

-Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται και στα κουρασμένα μάτια (πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή πάνω από βιβλία)

-Τέλος, η λύση του μυστηρίου μπορεί να κρύβεται στο στόμα σας (οδοντικά προβλήματα, κακή σχέση γνάθων, στραβά δόντια).

Τι επιδεινώνει τον πονοκέφαλο

Στις κεφαλαλγίες τάσης το στρες που δέχεται ο οργανισμός, εξαιτίας π.χ. των επαγγελματικών υποχρεώσεων ή αντίθετα ενός ευχάριστου γεγονότος, φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο την εκδήλωση του πονοκεφάλου, αλλά και την ένταση και διάρκεια των συμπτωμάτων. Η κακή στάση του σώματος όταν κάθεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, επιβαρύνουν τον αυχένα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η υπερβολική ζέστη, το κρύο, η υγρασία, η μόλυνση, οι έντονες μυρωδιές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα όσο εκτίθεστε σε αυτές.

Στις ημικρανίες οι ορμονικές αλλαγές που συχνά σχετίζονται με την εμμηνόρροια και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Η λανθασμένη διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή ζάχαρη, αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κόκκινο κρασί), γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ ζεστά ή κρύα φαγητά, σάλτσα σόγιας, παραγινωμένα φρούτα, τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, προμαγειρεμένα φαγητά, ξηροί καρποί, τα θαλασσινά. Επίσης ο,τι σας βγάζει από τη ρουτίνα σας (πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου) μπορεί να σημαίνει ότι κοιμάστε λιγότερες ή περισσότερες ώρες από όσες χρειάζεστε ή έχετε αλλάξει τον αριθμό των γευμάτων σας.

Στην αθροιστική κεφαλαλγία το κάπνισμα πυροδοτεί ή επιδεινώνει το πρόβλημα.

Όσοι υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους, καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο (με τις ώρες που εμφανίζονται, τη διάρκειά τους, όσα καταναλώσατε ή μυρίσατε πριν από την εκδήλωσή τους και να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο ή να επισκεφτείτε ένα κέντρο κεφαλαλγίας αν επιμένουν. Ο πονοκέφαλος δεν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας, γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν να επιδεινώνουν το πρόβλημα εξαιτίας της κατάχρησης φαρμάκων. Στον πρωτοπαθή πονοκέφαλο, που είναι και ο πιο συνηθισμένος, η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του πόνου με παυσίπονο (σε κάποιες περιπτώσεις με αντικαταθλιπτικά), την προφυλακτική αγωγή με σκευάσματα (αν οι κρίσεις είναι συχνές) και την εφαρμογή μη φαρμακευτικών μεθόδων (όπως ψυχοθεραπεία, γιόγκα, βελονισμός, ομοιοπαθητική).

2016-07-26T14:25:07+00:00 Uncategorised|