Βασικοκυτταρικό: η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος

//Βασικοκυτταρικό: η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος

Βασικοκυτταρικό: η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος. Πάνω από 1 στα 3 νέα περιστατικά καρκίνου είναι καρκίνοι του δέρματος και η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών είναι Βασικοκυτταρικά.

Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο ( πρόσωπο, αυτιά, λαιμός, κεφαλή, ώμοι, ράχη). Σε μερικές δε περιπτώσεις η επαφή με αρσενικό, έκθεση στην ραδιενέργεια, ανοιχτές πληγές που επιμένουν και δεν επουλώνονται, χρόνιες φλεγμαίνουσες δερματικές επιπλοκές από εγκαύματα, ουλές, μολύνσεις, εμβόλια, τατουάζ είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Ο οποιοσδήποτε με ιστορικό έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αναπτύξει Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Άτομα που είναι υψηλού κινδύνου, έχουν ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε, πράσινα ή γκρι μάτια. Αυτοί που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι ηλικιωμένοι. Οι άντρες με Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα υπερτερούν αριθμητικά από τις γυναίκες. Εργάτες σε επαγγέλματα που απαιτούν παραμονή στο ύπαιθρο για πολλές ώρες, καθώς και άτομα που ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους εκτεθειμένα στον ήλιο, είναι ιδιαίτερα ύποπτα να αναπτύξουν Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Επίσης, άτομα που έχουν ένα Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλους καρκίνους του δέρματος με την πάροδο του χρόνου είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη. Τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα της κεφαλής και της μύτης δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα με υποτροπές, που συμβαίνουν στα πρώτα δύο χρόνια μετά το χειρουργείο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάγνωση του Βασικοκυτταρικού καρκινώματος επιβεβαιώνεται με βιοψία. Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στον τύπο, το μέγεθος, την περιοχή και το βάθος διήθησης του όγκου, επίσης από την ηλικία του ασθενούς και την γενική κατάσταση της υγείας του.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Ο ιατρός αφού ναρκώσει πρώτα την περιοχή με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιεί νυστέρι για να αφαιρέσει ολόκληρο τον όγκο μαζί με την περιβάλλουσα περιοχή με όρια υγιούς δέρματος για λόγους ασφαλείας.

ΑΠΟΞΕΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ (ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ)

Χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία, ο ιατρός αφαιρεί τον όγκο ξύνοντάς το με την βοήθεια ενός ξέστρου (μυτερό, στρογγυλού σχήματος εργαλείο). Η θερμότητα που παράγεται με την βοήθεια μιας βελόνας διαθερμοπηξίας, καταστρέφει τα υπολείμματα του όγκου και ελέγχει την αιμορραγία.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για όγκους που παρουσιάζουν δυσκολία στο να αντιμετωπισθούν χειρουργικά ή για ηλικιωμένους ασθενείς ή για άτομα με επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας τους.

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PDT)

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς με πολλαπλά βασικοκυτταρικά καρκινώματα.

ΚΡΥΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ο όγκος καταστρέφεται με ψύξη, με υγρό άζωτο, χωρίς να χρειάζεται να γίνει τομή ή αναισθησία. Είναι αποτελεσματική, ιδιαίτερα στα επιφανειακά βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Είναι θεραπεία εκλογής για ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές ή δυσανεξία στην αναισθησία.

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ειδικές τοπικές κρέμες, gels και διαλύματα χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν μερικά βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Η ιμοκιμόνη μόνο για τα επιφανειακά βασικοκυτταρικά με ποσοστά επιτυχίας γύρω στα 80-90%.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Να επιδιώκετε να παραμένετε στη σκιά, ειδικότερα κατά τις ώρες ανάμεσα στις 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Να αποφεύγετε τα εγκαύματα

Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς και το τεχνητό μαύρισμα (solarium)

Κατά την έκθεσή σας στον ήλιο να καλύπτετε το σώμα σας με φαρδιά ρούχα, πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου, τα οποία σας προστατεύουν από την ακτινοβολία

Να χρησιμοποιείται καθημερινά, αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF

Να μην εκθέτετε τα νεογέννητα στον ήλιο

2016-08-09T15:26:18+00:00 Uncategorised|