ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

//ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Η παρωνυχία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις εγγύς ή/και πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών, ενώ τα δάχτυλα των χεριών προσβάλλονται πιο συχνά από τα δάχτυλα των ποδιών.

Η οξεία παρωνυχία είναι μια επώδυνη πυογόνος λοίμωξη που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό και συνήθως προκαλείται από τον Staphylococcus aureus. Η χρόνια παρωνυχία παρουσιάζεται ως ευαίσθητο ερύθημα στις πτυχώσεις των νυχιών με πάχυνση των ιστών, απώλεια της επιδερμίδας και επακόλουθη δυστροφία της επιφάνειας του νυχιού.

Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί, η έκθεση στο νερό ή σε ερεθιστικές και αλλεργιογόνος ουσίες που οδηγούν σε δερματίτιδα με επακόλουθη αποίκιση από ζύμες και δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες της χρόνιας παρωνυχίας, μια από τις συχνότερες παθήσεις των νυχιών.

Ένα λιγότερο συχνό αίτιο που οδηγεί σε χρόνια παρωνυχία και ύστερα από πρόσφατη ονυχοκοπή. Η παρωνυχία με ψευδοπυογόνο κοκκίωμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω της χρήσης αντιρετροϊκών φαρμάκων όπως η ινδιναβίρη ή η λαμιβουδίνη.

Αντιμετώπιση

Η οξεία παρωνυχία απαιτεί άμεσα αποτελεσματική θεραπεία προς αποφυγή βλάβης στη μήτρα του νυχιού. Εάν η λοίμωξη είναι επιφανειακή και εμφανής, τότε είναι δυνατή η διάνοιξη και παροχέτευση χωρίς αναισθησία. Για βαθύτερες λοιμώξεις θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβιοτική θεραπεία και εάν δεν υπάρχει σημαντική κλινική βελτίωση μετά από 48 ώρες θα πρέπει να γίνει  μικροεπέμβαση. Με τοπική αναισθησία αφαιρείται το εγγύς ένα τρίτο της επιφάνειας του νυχιού και τοποθετείται μια γάζα κάτω από την εγγύς πτύχωση του νυχιού για να επιτραπεί η παροχέτευση.

Η χρόνια παρωνυχία είναι μια δερματίτιδα που σχετίζεται με επαγγέλματα όπου εμπλέκεται νερό – καθαριστές, μάγειροι, εργαζόμενοι σε μπαρ, ιχθυοπώλες κτλ. – και μπορεί να επιδεινωθεί από ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες.

Το έκζεμα ή η ψωρίαση ενδέχεται να δημιουργήσουν προδιάθεση για χρόνια παρωνυχία. Σημαντικοί επίσης είναι και οι μικροτραυματισμοί (μανικιούρ).

Ο μέσος και ο δείκτης του δεξιού χεριού καθώς και ο μέσος του αριστερού χεριού προσβάλλονται συχνότερα αν και μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάκτυλα.

Η φλεγμονή με διόγκωση της πτύχωσης του νυχιού και η απώλεια της επιδερμίδας δημιουργούν ένα χώρο μεταξύ της πτύχωσης του νυχιού και της επιφάνειας του, το οποίο συχνά μολύνεται από ζύμες, ειδικά τα είδη Candida (μύκητες).

Επίσης ενδέχεται να εμφανιστεί οξεία επιδείνωση λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Η επιτυχής θεραπεία βασίζεται στην προστασία των προσβεβλημένων δαχτύλων από το νερό, τις ερεθιστικές και αλλεργιογόνες ουσίες και τον τραυματισμό, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη θεραπεία χρησιμοποιώντας μετρίως ισχυρά ή ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή.

2016-12-22T15:29:47+00:00 Blog|