Άμεση βουβωνική κήλη

Η άμεση βουβωνική κήλη εισέρχεται μέσω ενός αδύνατου σημείου στην περιτονία του κοιλιακού τοιχώματος και ο σάκος του σημειώνεται ότι είναι διάμεσος στα κατώτερα επιγαστρικά αγγεία. Άμεσες βουβωνικές κήλες μπορεί να εμφανιστούν σε άνδρες ή γυναίκες, αλλά τα αρσενικά είναι δέκα φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν άμεση βουβωνική κήλη.

Μια άμεση βουβωνική κήλη προεξέχει μέσω μιας εξασθενημένης περιοχής στην εγκάρσια περιτονία κοντά στο μεσαίο βουβωνικό σάκο, σε μια ανατομική περιοχή γνωστή ως το τρίγωνο του βουβωνικού ή του Hesselbach , μια περιοχή που ορίζεται από την άκρη του ορθού κοιλιακού μυός, τον βουβωνικό σύνδεσμο και την κατώτερη επιγαστρική αρτηρία. Αυτές οι κήλες είναι ικανές να εξέλθουν μέσω του επιφανειακού βουβωνικού δακτυλίου και δεν μπορούν να επεκταθούν στο όσχεο.

Όταν ένας ασθενής πάσχει από μια ταυτόχρονη άμεση και έμμεση κήλη στην ίδια πλευρά, το αποτέλεσμα ονομάζεται κήλη ” παντελονιού ” (επειδή μοιάζει με ένα παντελόνι, με τα επιγαστρικά αγγεία στον καβάλο) και τα ελαττώματα μπορούν να επιδιορθωθούν ξεχωριστά ή μαζί.

Δεδομένου ότι τα κοιλιακά τοιχώματα εξασθενούν με την ηλικία, οι άμεσες κήλες τείνουν να εμφανίζονται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις έμμεσες κήλες που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των νέων, καθώς η αιτιολογία τους περιλαμβάνει ένα συγγενές συστατικό όπου ο βουβωνικός σωλήνας αφήνεται μεγαλύτερος (σε σύγκριση με άτομα λιγότερο ευαίσθητα σε έμμεσες κήλες). Οι πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • χρόνια δυσκοιλιότητα,
  • υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία,
  • χρόνιο βήχα,
  • οικογενειακό ιστορικό και
  • προηγούμενα επεισόδια άμεσων βουβωνικών κηλών.

Έμμεση βουβωνική κήλη

Μια έμμεση βουβωνική κήλη προκύπτει από την αποτυχία του εμβρυϊκού κλεισίματος του βαθιού βουβωνικού δακτυλίου μετά την διέλευση του όρχεως . Είναι η πιο κοινή αιτία της κήλης της βουβωνικής χώρας.

Στο αρσενικό έμβρυο, το περιτόναιο δίνει μια επένδυση στον όρχι καθώς διέρχεται από αυτόν τον δακτύλιο, σχηματίζοντας μια προσωρινή σύνδεση που ονομάζεται processus vaginalis. Στην κανονική ανάπτυξη, αυτό εξαλείφεται όταν ο όρχις κατέβει στη θέση του. Το μόνιμο στρώμα περιτοναίου που παραμένει γύρω από τον όρχι ονομάζεται tunica vaginalis. Ο όρχις παραμένει συνδεδεμένος με τα αιμοφόρα αγγεία του και τα αγγεία deferens, τα οποία αποτελούν το σπερματοζωάριο και κατεβαίνουν μέσω του βουβωνικού σωλήνα στο όσχεο.

Ο βαθύς βουβωνικός δακτύλιος, ο οποίος είναι η αρχή του βουβωνικού σωλήνα, παραμένει ως άνοιγμα, που σχηματίζει το περιτονικό εσωτερικό τοίχωμα του σπερματοζωαριού. Όταν το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο από το απαραίτητο για τη διέλευση του σπερματικού μυελού, το στάδιο έχει οριστεί για μια έμμεση βουβωνική κήλη. Η προεξοχή του περιτοναίου μέσω του εσωτερικού βουβωνικού δακτυλίου μπορεί να θεωρηθεί ατελής εξάλειψη της διαδικασίας.

Σε μια έμμεση βουβωνική κήλη, η προεξοχή διέρχεται από τον βαθύ βουβωνικό δακτύλιο και βρίσκεται πλευρικά προς την κατώτερη επιγαστρική αρτηρία.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι:

  • Στην πρώτη περίπτωση η κήλη είναι περιορισμένη στο βουβωνικό κανάλι.
  • Στη δεύτερη ο κόλπος είναι κλειστός στο κάτω άκρο του ακριβώς πάνω από την επιδιδυμίδα. Το περιεχόμενο του κνηστικού σάκου μπορεί να γίνει αισθητό ξεχωριστά από τους όρχεις που βρίσκονται κάτω από την κήλη.
  • Στον τρίτο τύπο ο κνηστικός σάκος είναι συνεχής με τον κολπικό χιτώνα των όρχεων. Η κήλη κατεβαίνει στο κάτω μέρος του όσχεου και είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί ο όρχις από την κήλη.

Στις γυναίκες, οι βουβωνοκήλες εμφανίζονται με συχνότητα 4,  όσο και στους άνδρες. Η έμμεση βουβωνική κήλη εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή κήλη της βουβωνικής χώρας για τις γυναίκες. Εάν μια γυναίκα έχει έμμεση βουβωνική κήλη, ο εσωτερικός βουβωνικός δακτύλιος είναι  μη φυσιολογικός. Η προεξοχή του περιτοναίου δεν ονομάζεται «processus vaginalis» στις γυναίκες, καθώς αυτή η δομή σχετίζεται με τη μετανάστευση του όρχεως στο όσχεο. Είναι απλά ένας σάκος κήλης.


Περισσότερα σε αυτόν τον ιστότοπο:

Δείτε τον πλήρη οδηγό για τις βουβωνοκήλες
Ο ρόλος της ρομποτικής χειρουργικής στις βουβωνοκήλες
Θεραπεία βουβωνοκήλης για παιδιά
Επιπλοκές από χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

 

Πηγές:

  • Εταιρεία Αμερικανών Γαστρεντερικών και Ενδοσκοπικών Χειρουργών