Αν δεν είχατε φάει παντζάρια νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το να βλέπετε κόκκινο στη λεκάνη της τουαλέτας μπορεί να είναι ανησυχητικό. Τα αιματηρά κόπρανα, επίσης γνωστή ως αιμορραγία από το ορθό, μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ιατρικών καταστάσεων, μερικές από αυτές σχετικά καλοήθεις και άλλες πολύ επιβλαβείς.

Ανάλογα με το τι προκαλεί την αιματηρή σας διάρροια, μπορεί να δείτε αίμα στη λεκάνη της τουαλέτας, που καλύπτει τα κόπρανα σας ή μόνο στο χαρτί υγείας αφού σκουπίσετε την περιοχή, και μπορεί να είναι έντονο κόκκινο ή σκούρο κόκκινο ή ακόμα και ένα εξαιρετικά σκούρο χρώμα που μοιάζει με πίσσα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Πως να αντιμετωπίσετε μια βουβωνοκήλη

Όσο περισσότερο το αίμα κάθεται μέσα στο πεπτικό σας σύστημα, τόσο πιο σκούρο θα είναι, καθώς αφιερώνει περισσότερο χρόνο αλληλοεπιδρώντας με χημικές ουσίες του πεπτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι, συνήθως, το έντονο κόκκινο αίμα είναι λιγότερο πιθανό να υποδηλώνει κάτι σοβαρό, επειδή συνήθως ξεκινάει χαμηλά στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Ωστόσο, το να βλέπετε σκούρο κόκκινο αίμα στη διάρροια σας, πιθανότατα σημαίνει ότι αιμορραγείτε πιο ψηλά στο πεπτικό σας σύστημα και πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο.

Διαβάστε παρακάτω τέσσερις από τις πιο κοινές αιτίες αιματηρής διάρροιας.

Αιμορροΐδες

Γιατρός για αιμορροϊδες

Αιμορροϊδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που θα δείτε αίμα στα κόπρανα σας και, ευτυχώς, είναι καλοήθεις. Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσιολογικό σύμπλεγμα αιμοφόρων αγγείων στο κάτω μέρος του ορθού σας. Αυτό που πιστεύουμε ως αιμορροΐδες είναι στην πραγματικότητα φλεγμονώδεις αιμορροΐδες, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία είναι πάντα εκεί, φλεγμονώδη ή όχι.

Μια φουσκωμένη αιμορροΐδα είναι γεμάτη αίμα. Και μερικές φορές, όταν πρέπει να ζοριστείτε πολύ ή όταν έχετε κένωση λόγω διάρροιας, μπορεί να σκιστεί και να προκαλέσει αιμορραγία. Συνήθως, το αίμα που βλέπετε από τις αιμορροΐδες είναι έντονο κόκκινο και καλύπτει τα κακά σας αντί να ανακατεύεται μαζί του στη λεκάνη της τουαλέτας.

Συνήθως, η αιμορραγία από μια αιμορροΐδα θα υποχωρήσει μόνη της. Είναι φλέβα, όχι αρτηρία. Έτσι οι αιμορροΐδες τείνουν να σταματούν από μόνες τους την αιμορραγία. Ωστόσο, υπάρχουν  κακές περιπτώσεις που αιμορραγούν συνεχώς, αν και αυτό είναι σπάνιο. Εάν δεν έχετε δει ακόμη γιατρό για τις αιμορροΐδες σας και παρατηρήσετε αιμορραγία, προτείνεται να κάνετε έλεγχο.

Ραγάδες πρωκτού

Οι ραγάδες είναι μικρά κοψίματα που συμβαίνουν στον πρωκτό. Είναι σαν να ανοίγεις πολύ καλά το στόμα σου και να έχεις σχισίματα στις γωνίες. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως υπάρχει κάποιος πόνος και κάποια αιμορραγία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ραγάδες του πρωκτού. «Αν έχετε σχίσιμο στον πρωκτό σας, αυτό είναι επώδυνο. Δεν είναι σαν τον ορθό όπου δεν έχεις τόση αίσθηση – είναι σχεδόν σαν το δέρμα. Στην πραγματικότητα, η κύρια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της αιμορραγίας αιμορροΐδας (που συμβαίνει στο ορθό) και μιας πρωκτικής σχισμής είναι ο πόνος. Εάν οι κακώσεις είναι επώδυνες και δείτε αίμα, πιθανότατα έχετε ραγάδα.

Οι ραγάδες του πρωκτού μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους. Συνήθως παρατηρούνται μετά από χρόνια δυσκοιλιότητα ή καταπόνηση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Πιέζετε τόσο πολύ για να βγάλετε τα κόπρανα που καταλήγετε να σκίζετε το δέρμα στον πρωκτό σας. Αλλά οι ρωγμές του πρωκτού συμβαίνουν επίσης με τη χρόνια διάρροια και μετά τον τοκετό. Οι ρωγμές πιθανότατα θα αιμορραγούν με έντονο κόκκινο χρώμα και μπορεί να δείτε αίμα στον ιστό ή στο μπολ ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η ραγάδα ή πού είναι.  Μπορεί να είναι πολύ αίμα αν είναι πάνω από μια φλέβα. Και πάλι, κάθε φορά που βλέπετε αίμα, ακόμα κι αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι από ένα κόψιμο που θα επουλωθεί από μόνο του, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Φλεγμονή

Η αιματηρή διάρροια είναι συχνά ένα σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία είναι ένας γενικός όρος για διαταραχές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σας σύστημα. Η αιμορραγία είναι πιο συχνή με την ελκώδη κολίτιδα παρά με τη Νόσο του Κρον (οι δύο κύριες διαταραχές στο πλαίσιο της IBD. Η φλεγμονή στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσει έλκη, ειδικά με ελκώδη κολίτιδα, και αυτά τα έλκη μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν αιματηρά κόπρανα. Η αιμορραγία από την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να είναι είτε έντονο κόκκινο είτε πιο σκούρο κόκκινο επειδή μπορεί να σχηματιστούν έλκη στο ορθό και το παχύ έντερο ή υψηλότερα στο γαστρεντερικό σύστημα (GI).

Πως να αντιμετωπίσετε μια ομφαλοκήλη

Το IBD, γενικά, μπορεί να προκαλέσει αίμα στη διάρροια σας όταν έχετε έξαρση επειδή αποβάλλετε φλεγμονώδη ιστό. Με την ελεγχόμενη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή τη νόσο του Crohn, όλα είναι φυσιολογικά. Αλλά αν υπάρχουν εξάρσεις όπου υπάρχει πολλή φλεγμονή και ερεθισμός, τότε θα πάθετε διάρροια και θα ξεφλουδίσει όλος ο ιστός. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, μπορεί να δείτε επιπλέον βλέννα καθώς και αίμα, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει . Εάν δεν έχετε ακόμη διαγνωστεί με IBD – Crohn ή ελκώδη κολίτιδα – το να δείτε αίμα στα κόπρανα σας είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δείτε το γιατρό σας.

Μόλυνση στο παχύ έντερο

Μόλυνση

Ορισμένες γαστρεντερικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αιματηρή διάρροια, όπως μολυσματική κολίτιδα ή ακόμα και τροφική δηλητηρίαση. Το E. coli και άλλα βακτήρια προκαλούν μια διεισδυτική λοίμωξη, έτσι ώστε να έχετε τη φλεγμονή και το ξεφλούδισμα των ιστών όπως με το IBD που οδηγεί σε αιματηρή διάρροια.

Μια τέτοια μόλυνση ονομάζεται εκκολπωματίτιδα, η οποία είναι αρκετά συχνή.  Η εκκολπωματίτιδα είναι η μόλυνση και η φλεγμονή των εκκολπομάτων, τα οποία είναι εξογκώματα ιστού στο τοίχωμα του παχέος εντέρου σας. Είναι σχεδόν σαν ρυτίδες. Πραγματικά, σχηματίζονται από μια αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του παχέος εντέρου που προκαλεί την αποδυνάμωση του τοιχώματος του παχέος εντέρου και το σχηματισμό εκκολπομάτων. Συνήθως, δεν προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους, αλλά εάν ένα από αυτά τα εξογκώματα σπάσει σε ένα αγγείο, μπορεί να προκαλέσει αρκετά σημαντική χρόνια αιμορραγία. Εάν ένας ασθενής έχει αρκετή αιμορραγία από εκκολπωματίτιδα, μερικές φορές θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να μην επαναληφθεί.