Έχετε υπάρξει ποτέ τόσο ενθουσιασμένος ή αναστατωμένος που σας έκανε να τρέξετε στην τουαλέτα; Έχεις ακούσει νέα που σε έκαναν να νιώθεις ναυτία; Εάν έχετε βιώσει ποτέ αυτά τα συμπτώματα, έχετε νιώσει τη σύνδεση εγκεφάλου-έντερου από πρώτο χέρι.

Η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι πραγματική και μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Τα γαστρεντερικά (GI) προβλήματα έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλο και αντίστροφα.

Γυναίκα με πόνους στην κοιλιά
Η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου

Η σύνδεση εγκεφάλου-έντερου είναι εμφανής, όταν βιώνουμε πεταλούδες στο στομάχι μας, συνήθως όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, ερωτευμένοι ή φοβισμένοι. Τα έντονα συναισθήματα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η επιστήμη αρχίζει να κατανοεί τη διαδικασία πίσω από αυτή τη σύνδεση, η οποία τελικά σχετίζεται με ορμόνες που απελευθερώνονται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας, βρίσκονται στον εγκέφαλο σας καθώς και σε άλλα μέρη, όταν είμαστε ιδιαίτερα αγχωμένοι ή ενθουσιασμένοι.

Οι χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζουν την ευαισθησία και τη λειτουργία των νεύρων στο τοίχωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί συλλογικά να αναφέρεται ως το εντερικό νευρικό σύστημα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ο εγκέφαλος

Οι ερευνητές αρχίζουν να κατανοούν τον αντίκτυπο της δραστηριότητας εντός του εντέρου στον εγκέφαλο. Ένα παράδειγμα είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 15% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Εάν έχετε IBS, τα νεύρα στο έντερό σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα από το έντερό σας διαφορετικά από ό,τι εάν δεν είχατε IBS. Ακόμη και μικρές ποσότητες αερίων μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Γιατρός για αιμορροϊδες

Εντερικά προβλήματα και διάθεση

Οι γιατροί που φροντίζουν άτομα με εντερικά προβλήματα έχουν παρατηρήσει πώς τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα αναφέρουν επίσης καταθλιπτική διάθεση ή ακόμα και πονοκεφάλους. Ενώ πολλοί επαγγελματίες υγείας εστιάζουν στις αρνητικές επιπτώσεις των τοξινών στο σώμα, αυτό δεν είναι αυτό που είναι πιθανό πίσω από τη σύνδεση εγκεφάλου-έντερου. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν, ότι η δυσκοιλιότητα προκαλεί στην πραγματικότητα το εντερικό νευρικό σύστημα να στέλνει ορισμένα σήματα στον εγκέφαλο, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν έναν καταρράκτη συναισθημάτων.

Το εντερικό βίωμα μελετάται και μελλοντική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά της σχέσης μεταξύ των εντερικών παθήσεων και της διάθεσης και πώς μπορεί να τροποποιηθεί. Η διαχείριση των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να αποδειχθεί ένας τρόπος για να επιτύχουμε θετικές αλλαγές στη διάθεσή μας.