Η αποκατάσταση της ομφαλoκήλης είναι μια επέμβαση για την αποκατάσταση μιας αδύναμης περιοχής στο κοιλιακό τοίχωμα που βρίσκεται μέσα ή κοντά στοn ομφαλό της κοιλιάς σας. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί ένα μέρος του περιεχομένου της κοιλιάς να διογκωθεί μέσω αυτής της αδυναμίας, η οποία ονομάζεται κήλη.

Σχετικά με την επέμβαση της ομφαλοκήλης

Εάν έχετε κήλη, η κοιλιακή επένδυση, λίπος ή ακόμη και ένας βρόχος του εντέρου σας, μπορεί να ωθηθεί προς τα έξω μέσω της αδύναμης περιοχής του κοιλιακού τοιχώματος και να δημιουργήσει ένα εξόγκωμα.

Οι ομφαλοκήλες είναι συχνές στα μωρά, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους χωρίς την ανάγκη θεραπείας. Εάν έχετε ομφαλοκήλη ως ενήλικας, υπάρχει κίνδυνος ένα κομμάτι του εντέρου σας να κολλήσει στην κήλη, η οποία ονομάζεται περισφιγμένη (στραγγαλισμένη) κήλη. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και θα χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική θεραπεία. Για να αποφευχθεί αυτό, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να επιδιορθώσετε την ομφαλοκήλη.

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης στην ομφαλοκήλη, ο χειρουργός σας θα επιστρέψει το περιεχόμενο της κήλης πίσω στην κοιλιά σας. Στη συνέχεια θα επιδιορθώσουν την αδύναμη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος.

Προετοιμασία για την επέμβαση ομφαλοκήλης

Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει πώς να προετοιμαστείτε για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, θα σας συμβουλεύσουν να σταματήσετε, γιατί το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης στο στήθος ή πληγών, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωσή σας.

Μια χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης γίνεται συνήθως ως χειρουργική επέμβαση ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την επέμβαση  πηγαίνετε στο σπίτι την ίδια μέρα. Αλλά ίσως χρειαστεί να μείνετε περισσότερο ανάλογα με το πόσο περίπλοκη είναι η αποκατάσταση της κήλη σας. Θα χρειαστεί να κανονίσετε κάποιον να σας μεταφέρει σπίτι αργότερα, καθώς δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε.

Η χειρουργική επέμβαση κήλης γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ένα γενικό αναισθητικό μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, οπότε είναι σημαντικό να μην φάτε ή να πιείτε τίποτα για περίπου έξι ώρες πριν από τη διαδικασία. Συνήθως μπορείτε να πίνετε νερό έως και δύο ώρες πριν, αλλά επικοινωνήστε με τον αναισθησιολόγο ή τον χειρουργό σας και ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές τους.

Η νοσοκόμα ή ο χειρουργός σας θα συζητήσουν μαζί σας τι θα συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου τυχόν πόνου που μπορεί να έχετε. Εάν δεν είστε σίγουροι για κάτι, ρωτήστε. Καμία ερώτηση δεν είναι πολύ μικρή.

Το να είστε πλήρως ενημερωμένοι θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα και θα σας επιτρέψει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για να προχωρήσει η διαδικασία.

Μπορεί να σας ζητηθεί να το κάνετε αυτό υπογράφοντας μια φόρμα συναίνεσης.

Τεχνικές αποκατάστασης ομφαλοκήλης

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε μια επέμβαση ομφαλοκήλης – ανοιχτή και λαπαροσκοπική. Ο χειρουργός σας θα σας πει ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Μια ανοιχτή αποκατάσταση της ομφαλικής κήλης διαρκεί συνήθως περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά και η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα.

Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση

Ο χειρουργός σας θα κάνει μια μικρή τομή ακριβώς πάνω ή κάτω από τον ομφαλό της κοιλιάς σας και θα ωθήσει την κήλη πίσω στη θέση της. Εάν η κήλη είναι μικρή, θα ράψει την αδύναμη περιοχή στο κοιλιακό τοίχωμα σας. Για μια μεγαλύτερη κήλη, ο χειρουργός σας πιθανώς θα επισκευάσει την περιοχή με ένα κομμάτι συνθετικού πλέγματος. Θα κλείσει την τομή, συνήθως με διαλυτές ραφές και θα την καλύψει με γάζα.

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Ο χειρουργός σας θα κάνει δύο έως τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά σας, μακριά από την κήλη. Στη συνέχεια θα τοποθετήσει μια τηλεσκοπική κάμερα τύπου σωλήνα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, η οποία δείχνει την κήλη σε μια οθόνη.

Ο χειρουργός σας θα περάσει χειρουργικά εργαλεία μέσω των τομών για την αποκατάσταση της κήλης. Και μπορεί να διοχετεύσει αέριο διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιά σας για να τη φουσκώσει, κάτι που θα τον βοηθήσει να δει την κήλη σας.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός σας θα στερεώσει ένα συνθετικό πλέγμα στον μυ γύρω από την περιοχή της κήλης χρησιμοποιώντας συνδετήρες ή ράμματα. Θα κλείσει τις τομές, συνήθως με διαλυτές ραφές και θα τις καλύψει με γάζες.

Μετεγχειρητική φροντίδα για την αποκατάσταση της ομφαλικής κήλης

Μετά την επισκευή της ομφαλοκήλης, μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία ή πόνο καθώς το αναισθητικό αδυνατίζει. Ενημερώστε τη νοσοκόμα σας εάν χρειάζεστε κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Συνήθως θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια μέρα που θα κάνετε την επέμβαση, μόλις αισθανθείτε έτοιμοι.

Εάν η κήλη σας ήταν μεγάλη ή η επέμβαση ήταν περίπλοκη, ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να βγάλει έναν λεπτό σωλήνα αποστράγγισης από την πληγή. Ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο έως ότου μπορεί να το αφαιρέσει.

Ρωτήστε τον χειρουργό σας για περισσότερες πληροφορίες εάν έχετε σωλήνα αποχέτευσης.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για γενική αναισθησία μπορούν να παραμείνουν στο σώμα σας για λίγο. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο:

 1. να μην οδηγείτε,
 2. να μη πίνετε αλκοόλ,
 3. να μη χειρίζεστε μηχανήματα ή
 4. να μη λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις για 24 ώρες μετά το αναισθητικό σας.

Η νοσοκόμα σας θα σας δώσει μερικές συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα της πληγής σας, προτού πάτε στο σπίτι. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την περιοχή της επέμβασης σας στεγνή για δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορεί να σας δοθεί ημερομηνία για ένα ραντεβού παρακολούθησης.

Τα διαλυτά ράμματα συνήθως χρειάζονται περίπου 10 έως 14 ημέρες για να εξαφανιστούν.

Ανάκτηση από επέμβαση ομφαλοκήλης

Ο χρόνος ανάρρωσης από τη χειρουργική επέμβαση στην ομφαλοκήλη μπορεί να είναι οτιδήποτε από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ανάλογα με τη γενική υγεία σας και πόσο περίπλοκη ήταν η χειρουργική επέμβαση. Εάν χρειάζεστε ανακούφιση από τον πόνο τις πρώτες ημέρες μετά την επισκευή της ομφαλικής κήλης, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς συνταγή όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Να διαβάζετε πάντα τα στοιχεία του ασθενούς που συνοδεύουν το φάρμακό σας και εάν έχετε απορίες, ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κρατάτε ένα μαξιλάρι πάνω από την κοιλιά σας όταν βήχετε ή μετακινείτε για λίγο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως νάρθηκας για την ανακούφιση τυχόν δυσφορίας.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα μετά από επισκευή της ομφαλικής κήλης, επειδή η καταπόνηση μπορεί να ασκήσει πίεση στον σημείο της επέμβασης. Τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πίνετε άφθονο νερό για να την αποφύγετε. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε ένα ήπιο καθαρτικό.

Θα πρέπει να δραστηριοποιήστε χαλαρά τις πρώτες ημέρες και, στη συνέχεια, να αυξήσετε σταδιακά αυτά που κάνετε. Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες μετά από μία ή δύο εβδομάδες εφόσον δεν σας προκαλούν πόνο. Θα πρέπει να είστε σε θέση να περπατήσετε ή να κάνετε ένα ελαφρύ τρέξιμο, μια βόλτα με ελαφρύ ποδήλατο ή να ασκηθείτε τις δύο πρώτες εβδομάδες, αλλά επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας. Το τέντωμα, η κάμψη και η χρήση των κοιλιακών μυών σας μπορεί να είναι άβολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συμβουλές σχετικά με δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας συμβουλέψει να περιμένετε έως και έξι εβδομάδες προτού κάνετε οποιαδήποτε επίπονη άσκηση, άρση βαρών, σκληρή ποδηλασία και επίπονη κολύμβηση. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε έξι εβδομάδες προτού κάνετε σεξ για να αφήσετε στον εαυτό σας χρόνο να ανακάμψει από την επέμβαση. Εάν είχατε περίπλοκη επέμβαση στην ομφαλοκήλη, ίσως χρειαστεί να περιμένετε έως και οκτώ εβδομάδες για να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στη δουλειά μόλις αισθανθείτε έτοιμοι. Η επιστροφή στην κανονική σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Ρωτήστε τον χειρουργό σας τι συμβουλεύει για τις περιστάσεις σας. Όλοι ανταποκρίνονται διαφορετικά, αλλά μπορεί να αισθάνεστε έτοιμοι για ελαφριά εργασία λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να επιστρέψετε εάν η εργασία σας είναι επίπονη και συνεπάγεται βαριά ανύψωση ή ασκεί πίεση στους μυς της κοιλιάς σας.

Τα παιδιά πρέπει να μείνουν εκτός σχολείου για μια εβδομάδα και στη συνέχεια να μην κάνουν επίπονες δραστηριότητες για έξι εβδομάδες.

Δεν πρέπει να οδηγείτε έως ότου ανακάμψετε αρκετά καλά για να έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματός σας. Ζητήστε τη συμβουλή του χειρουργού σας για το πότε μπορείτε να οδηγήσετε ξανά.

Παρενέργειες της χειρουργικής αποκατάστασης της ομφαλοκήλης

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ως επί το πλείστον προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη διαδικασία. Μετά από μια επισκευή ομφαλικής κήλης, θα έχετε πόνο, δυσφορία και μώλωπες στην κοιλιά σας. Αυτό θα βελτιωθεί σταδιακά και θα βελτιωθεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε σφίξιμο στους κοιλιακούς μύες σας, όπως σα να έχετε κάνει sit-ups. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως θα ηρεμήσει μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιο μούδιασμα γύρω από το κοιλιά σας, το οποίο θα χρειαστεί λίγη ώρα για να ανακάμψει, αλλά σε μερικές μεγαλύτερες κήλες, μπορεί να είναι μόνιμο.

Εάν υποβληθήκατε σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να έχετε πόνο στον ώμο σας λόγω του αερίου διοξειδίου του άνθρακα που έβαλε ο χειρουργός μέσα στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορεί να σας βοηθήσει να σηκωθείτε και να περπατήσετε λίγο για να το χαλαρώσετε.

Επιπλοκές της επέμβασης στην ομφαλοκήλη

Οι επιπλοκές είναι όταν εμφανίζονται προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει πόσο πιθανό είναι να συμβούν αυτά.

Οι επιπλοκές μιας επισκευής της ομφαλικής κήλης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

 • Η πληγή σας μπορεί να μολυνθεί. Εάν η πληγή είναι κόκκινη, επώδυνη και πρησμένη και έχει απόρριψη από αυτήν, θα χρειαστείτε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι πιθανότερο λιγότερο πιθανό να πάρετε μια λοίμωξη από πληγή εάν υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.
 • Η πληγή σας μπορεί να αιμορραγεί μετά την επέμβαση.
 • Η ομφαλοκήλη μπορεί να επανέλθει, η οποία ονομάζεται υποτροπιάζουσα κήλη. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν καπνίζετε, είστε υπέρβαροι ή μολυνθείτε από την πληγή σας. Εάν ο χειρουργός σας έχει τοποθετήσει κάποιο πλέγμα για να επιδιορθώσει την κήλη σας, η κήλη είναι λιγότερο πιθανό να επανέλθει. Εάν επανέλθει, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε άλλη επέμβαση (επαναλαμβανόμενη αποκατάσταση της ομφαλοκήλης), συνήθως με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.
 • Μπορεί να έχετε μια κύστη υγρού, κάτω από την πληγή σας. Αυτό μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του ή μπορεί να χρειαστεί να στραγγιστεί με βελόνα.

Επικοινωνήστε με το νοσοκομείο ή τον ιατρό σας εάν:

 1. έχετε πόνο που δεν εξαφανίζεται ή χειροτερεύει
 2. έχετε κράμπες στο στομάχι
 3. έχετε αυξημένη θερμοκρασία ή ρίγη
 4. συνεχιζόμενους εμετούς
 5. έχετε μια άσχημη μυρωδιά απόρριψη υγρού που προέρχεται από την πληγή σας, ή η πληγή φαίνεται κόκκινη και πρησμένη
 6. δεν έχετε πάει στην τουαλέτα για τρεις ημέρες μετά την επέμβαση

Εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση της κήλης

Σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ομφαλοκήλες συχνά βελτιώνονται μόνες τους και έτσι μπορεί να μην χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση εάν η κήλη δεν εξαφανιστεί έως τώρα, ή εάν η κήλη τους είναι μεγάλη.

Σε ενήλικες, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την ομφαλοκήλη είναι να κάνουμε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της αδυναμίας στο κοιλιακό τοίχωμα. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να περιμένετε λίγο για να δείτε πώς θα προχωρήσετε πριν κάνετε χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας θα συζητήσει εάν θα συνιστούσε χειρουργική επισκευή για εσάς. Μπορεί να προτείνει μια χειρουργική επέμβαση, για να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών εάν παγιδευτεί ένα κομμάτι εντέρου ή άλλου ιστού.

Επιπλέον πόροι

Μάθετε πότε πρέπει να χειρουργηθεί μια ομφαλοκήλη

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομφαλοκήλες σε ενήλικες

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομφαλοκήλες σε βρέφη και παιδιά 

Πηγές
 • Επισκευή ομφαλοκήλης. Βρετανική Ένωση Παιδιατρικών Χειρουργών. www.baps.org.uk, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2017
 • Ομφαλοκήλη. Βέλτιστες πρακτικές BMJ. bestpractice.bmj.com, Τελευταία αξιολόγηση Σεπτέμβριος 2019
 • Επισκευή ομφαλοκήλης. Medscape. emedicine.medscape.com, ενημερώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019
 • Κήλες κοιλιακού τοιχώματος. PatientPro. patient.info/doctor, τελευταία επεξεργασία στις 15 Ιανουαρίου 2018