Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης

Σε ανοιχτή αποκατάσταση κήλης σε ένα άτομο χορηγείται τοπική αναισθησία στην κοιλιά ή τη σπονδυλική στήλη για να μουδιάσει την περιοχή, γενική αναισθησία για να ηρεμήσει ή να βοηθήσει το άτομο να κοιμηθεί ή ένας συνδυασμός των δύο. Στη συνέχεια, ο χειρουργός κάνει μια τομή στη βουβωνική χώρα, μετακινεί την κήλη πίσω στην κοιλιά και ενισχύει το μυϊκό τοίχωμα με ράμματα. Συνήθως η περιοχή της μυϊκής αδυναμίας ενισχύεται με ένα συνθετικό πλέγμα ή οθόνη για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης – μια επέμβαση που ονομάζεται βουβωνοπλαστική.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει πολλές μικρές τομές στην κάτω κοιλιακή χώρα και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο – ένα λεπτό σωλήνα με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα συνδεδεμένη στο ένα άκρο. Η κάμερα στέλνει μια μεγεθυμένη εικόνα από το εσωτερικό του σώματος σε μια οθόνη, δίνοντας στον χειρουργό μια κοντινή εικόνα της κήλης και του περιβάλλοντος ιστού. Ενώ βλέπει την οθόνη, ο χειρουργός χρησιμοποιεί όργανα για να επιδιορθώσει προσεκτικά την κήλη χρησιμοποιώντας συνθετικό πλέγμα.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση γενικά παρουσιάζουν κάπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν η βουβωνοκήλη είναι πολύ μεγάλη ή το άτομο έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πυέλου.

Οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν δυσφορία μετά τη χειρουργική επέμβαση και χρειάζονται φάρμακα για τον πόνο. Η έντονη δραστηριότητα και η βαριά ανύψωση περιορίζονται για αρκετές εβδομάδες. Ο γιατρός θα συζητήσει πότε ένα άτομο μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στη δουλειά. Τα βρέφη και τα παιδιά αντιμετωπίζουν επίσης κάποια δυσφορία, αλλά συνήθως επαναλαμβάνουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες μετά από αρκετές ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας βουβωνικής κήλης είναι γενικά ασφαλής και οι επιπλοκές δεν είναι συχνές. Η γνώση πιθανών κινδύνων επιτρέπει στους ασθενείς να αναφέρουν μετεγχειρητικά συμπτώματα στον γιατρό τους μόλις εμφανιστούν.

  • Κίνδυνος γενικής αναισθησίας. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο αναισθησιολόγος – ένας γιατρός που χορηγεί αναισθησία – εξετάζει τους κινδύνους της αναισθησίας με τον ασθενή και ρωτά για το ιατρικό ιστορικό και τις αλλεργίες στα φάρμακα. Οι επιπλοκές πιθανότατα εμφανίζονται σε ηλικιωμένους και σε άτομα με άλλες ιατρικές παθήσεις. Συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κατακράτηση ούρων, πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Τα πιο σοβαρά προβλήματα περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονία και θρόμβους αίματος στα πόδια.
  • Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από χειρουργική επέμβαση και να μετακινηθείτε μόλις το επιτρέπει ο γιατρός θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως πνευμονία και θρόμβοι αίματος.
  • Επανάληψη της βουβωνοκήλης. Μια κήλη μπορεί να επανεμφανιστεί έως και αρκετά χρόνια μετά την επισκευή. Η υποτροπή είναι η πιο κοινή επιπλοκή της αποκατάστασης της βουβωνικής κήλης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβληθούν σε δεύτερη επέμβαση.
  • Αιμορραγία. Η αιμορραγία μέσα στην τομή είναι μια άλλη επιπλοκή της αποκατάστασης της βουβωνικής κήλης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρήξιμο και μπλε αποχρωματισμό του δέρματος γύρω από την τομή. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε την τομή και να σταματήσετε την αιμορραγία. Η αιμορραγία είναι ασυνήθιστη και εμφανίζεται σε λιγότερο από 2 τοις εκατό των ασθενών.
  • Λοίμωξη από πληγές. Ο κίνδυνος μόλυνσης από πληγές είναι μικρότερος από 2% και είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα που υποβάλλονται σε πιο περίπλοκη αποκατάσταση κήλης. Το άτομο μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, απόρριψη από την τομή και ερυθρότητα, πρήξιμο ή ευαισθησία γύρω από την τομή. Η μετεγχειρητική λοίμωξη απαιτεί αντιβιοτικά και, περιστασιακά, μια άλλη διαδικασία που απαιτεί τοπική αναισθησία για να κάνει ένα μικρό άνοιγμα στην τομή και να αποστραγγίσει τη μόλυνση.
  • Επώδυνη ουλή. Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν έντονο, μυρμήγκιασμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή κοντά στην τομή αφού έχει επουλωθεί. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί με το χρόνο. Το φάρμακο μπορεί να ενεθεί στην περιοχή εάν συνεχιστεί ο πόνος.
  • Τραυματισμός στα εσωτερικά όργανα. Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, τραυματισμός στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στα νεφρά, στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα πόδια, στα εσωτερικά γυναικεία όργανα και στο vas deferens – ο σωλήνας που μεταφέρει το σπέρμα – μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης βουβωνοκήλη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εγχειρήσεις.

Περισσότερα σε αυτόν τον ιστότοπο:

Δείτε τον πλήρη οδηγό για τις βουβωνοκήλες
Ο ρόλος της ρομποτικής χειρουργικής στις βουβωνοκήλες
Θεραπεία βουβωνοκήλης για παιδιά
Άμεση και έμμεση βουβωνοκήλη

 

Πηγές: