1. Τι πρέπει να κάνω εάν το μωρό μου έχει ομφαλοκήλη;

Ζητήστε από τον γιατρό σας να ρίξει μια ματιά στην κήλη. Συνήθως θα εξαφανιστεί από μόνη της και το μωρό σας δεν θα χρειαστεί καμία θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να παραπέμψει το παιδί σας για να δει έναν χειρουργό εάν εξακολουθεί να έχει ομφαλοκήλη όταν φτάσει σε τέσσερα ή πέντε.

Ο χειρουργός του παιδιού σας μπορεί να συστήσει μια επέμβαση για να τhn επισκευάσει. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή εάν η κήλη είναι μεγάλη (πάνω από 1,5 εκατοστά) ή εάν είναι επώδυνη.

Πολύ περιστασιακά, οι ιστοί εντός της κοιλιάς του παιδιού σας μπορούν να παγιδευτούν μέσα στην κήλη. Εάν συμβεί αυτό, η ομφαλική κήλη του παιδιού σας μπορεί να γίνει ευαίσθητη στην αφή και επώδυνη. Μπορεί να κάνουν εμετό, πόνο στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα. Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια – το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί αμέσως χειρουργική επέμβαση.

2. Θα έχω μια ουλή μετά την επισκευή της ομφαλοκήλης;

Ναι, θα έχετε μικρές ουλές που θα επουλωθούν σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Οι ουλές συνήθως θα συνεχίσουν να μαλακώνουν και να εξασθενίζουν σταδιακά για έως και ένα χρόνο.

Εάν είχατε υποβληθεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, το μέγεθος της ουλής σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κήλης που έχετε επιδιορθώσει. Εάν είχατε υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, οι περισσότερες ουλές είναι 5 έως 10 mm.

3. Μπορώ να επιδιορθώσω την ομφαλοκήλη εάν είμαι έγκυος;

Εάν είστε έγκυος, η πίεση του αναπτυσσόμενου μωρού σας μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια αδύναμη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος σας κοντά στον ομφαλό της κοιλιάς σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ομφαλοκήλη.

Είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου γεννήσετε για να αντιμετωπίσετε μια ομφαλοκήλη επειδή μπορεί να χρειαστεί να λάβετε γενική αναισθησία. Αυτό μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές για το μωρό σας, οπότε είναι καλύτερο να μην εκθέσετε το μωρό σας σε αυτόν τον κίνδυνο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Το να έχετε κήλη δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον τοκετό του μωρού σας και μετά τον τοκετό, η ομφαλοκήλη συνήθως θα γίνει μικρότερη. Θα χρειαστεί να κάνετε χειρουργική επέμβαση μόνο εάν η κήλη στραγγαλιστεί (όταν ένα κομμάτι του εντέρου σας κολλήσει στην κήλη).

Γυναίκα εξετάζεται από γιατρό για ομφαλοκήλη

4. Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω αν έχω κήλη;

Οι ασθενείς με ομφαλοκήλες πρέπει να είναι προσεκτικοί με το είδος της τροφής που καταναλώνουν, καθώς όλα όσα τρώνε θα επηρεάσουν αργότερα το στομάχι και την κοιλιά τους.

Λιπαρά τρόφιμα

Κορεσμένα ή τρανς λιπαρά είδη διατροφής, όπως κόκκινο κρέας, μεταποιημένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υδρογονωμένο φυτικό έλαιο θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά, επειδή αυτά τα είδη διατροφής οδηγούν σε φλεγμονή και αύξηση του βάρους που έχουν τον κίνδυνο αύξησης του προβλήματος της κήλης.

Αντίθετα, αυτά τα λιπαρά είδη διατροφής πρέπει να αντικατασταθούν από πιο υγιεινές επιλογές όπως ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, αβοκάντο και ψάρια για να διατηρήσετε τις επιλογές διατροφής σας ελαφρύτερες και νόστιμες ταυτόχρονα.

Επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Οι ίνες είναι μια άπεπτη μορφή υδατανθράκων που προάγει μια υγιή πεπτική και καρδιαγγειακή υγεία. Αν και πρέπει να λαμβάνεται δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες για την αποφυγή δυσκοιλιότητας και καταπόνησης κατά τη διάρκεια της μετακίνησης του εντέρου, υπάρχουν ορισμένες επιλογές στην κατηγορία ινών τροφών που πρέπει να αποφεύγονται όπως το άσπρο ψωμί, το στιγμιαίο ρύζι, τα ζυμαρικά.

Εναλλακτικές πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, γλυκοπατάτες και όσπρια που εξασφαλίζουν την πρόσληψη ινών μαζί με τα θρεπτικά συστατικά. Οι πιο υγιεινές επιλογές είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που εξασφαλίζουν θρεπτική πρόσληψη τροφής μαζί με διαχείριση βάρους και στέλεχος χαμηλότερου εντέρου.

Όξινα τρόφιμα

Η ποσότητα του υδροχλωρικού οξέος καθορίζει την οξύτητα της τροφής. Αν και τα όξινα τρόφιμα είναι ακίνδυνα και συχνά θρεπτικά, μπορούν πολλές φορές να αυξήσουν τον ερεθισμό και να επηρεάσουν τους ασθενείς με ομφαλοκήλη. Αν κάποιος αντιμετωπίζει το ίδιο, θα πρέπει να αποφεύγονται είδη διατροφής όπως χυμός πορτοκάλι, ποτά με καφεΐνη και καφές χωρίς καφεΐνη. Οι εναλλακτικές επιλογές σε αυτά είναι προϊόντα ντομάτας και ντομάτας, ανανά, κεράσια, τάρτα, μήλα, τρόφιμα με ξύδι όπως τουρσί.

Είδη ζάχαρης

Περιορίστε τις θερμίδες σας όταν πρόκειται για ζαχαρούχα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά, καθώς οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και αύξηση βάρους. Επιλογές φαγητού όπως αναψυκτικά, καραμέλες, επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα θα πρέπει να αποφεύγονται από ασθενείς με ομφαλοκήλες και θα πρέπει να καταναλώνεται υγιεινή τροφή, αν και μπορεί να λαμβάνεται μία φορά. Τα φρούτα είναι μια καλή αντικατάσταση των ζαχαρούχων ειδών διατροφής όπου δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά.

5. Τι μπορώ να κάνω για να μην επιδεινωθεί η κήλη μου;

Εάν έχετε ομφαλοκήλη, προσπαθήστε να κάνετε τα παρακάτω για να μην επιδεινωθεί:

  • Αποφύγετε τη βαριά ανύψωση όταν μπορείτε. Η ανύψωση δίνει πίεση στην κοιλιά.
  • Όταν πρέπει να σηκώσετε βάρος, μην σκύβετε. Σηκώστε τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα πόδια και όχι το σώμα σας.
  • Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πίνετε άφθονο νερό. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Περισσότεροι πόροι σε αυτή την ιστοσελίδα

Πλήρης οδηγός για τις ομφαλοκήλες

Αντιμετώπιση ομφαλοκήλης σε μωρά

Κίνδυνοι από χειρουργική επέμβαση στην ομφαλοκήλη

Χειρουργική επιδιόρθωση ομφαλοκήλης σε ενήλικες

Πηγές:

  • Magazine Aaptiv.com
  • HEALTHIER FOOD OPTIONS FOR HERNIA AFFECTED PATIENTS – Rghospitals
  • Hernia Repair Surgery and Treatment at the UH Comprehensive Hernia Center – University Hospitals