Η ομφαλοκήλη είναι όταν ο ομφαλός της κοιλιάς σκάει προς τα έξω λόγω αδυναμίας των μυών μέσα ή γύρω από τον ομφαλό.

Η φροντίδα σας θα προσαρμοστεί για να καλύψει τις ατομικές σας ανάγκες και μπορεί να διαφέρει από αυτό που περιγράφεται εδώ. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του χειρουργού σας.

Σχετικά με την ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι αποτέλεσμα αδυναμίας των μυών μέσα ή γύρω από το κοιλιά σας. Αναγκάζει τον ομφαλό της κοιλιάς να σκάσει προς τα έξω και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ομφαλοκήλης σε ενήλικες είναι πιο συχνές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και σε άτομα που είναι υπέρβαρα.

Μια ομφαλοκήλη δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτεί (φυλακισμένη). Αυτό μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στο περιεχόμενο της κήλης, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως γάγγραινα ή περιτονίτιδα (εάν συμβεί αυτό, η κήλη λέγεται ότι στραγγαλίζεται). Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κήλη σας είναι πιθανό να μεγαλώσει και να γίνει πιο άβολη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται επέμβαση αποκατάστασης της κήλης στους ενήλικες.

Διάγνωση της ομφαλοκήλης σε ενήλικες

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το κοιλιά σας. Ο ομφαλός της κοιλιάς συνήθως διογκώνεται εάν έχετε ομφαλοκήλη.

Μια ομφαλική κήλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία σε ενήλικες. Ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται με το μέγεθος της κήλης. Ο γιατρός σας ή ο χειρουργός σας συνήθως θα συστήσει την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης.

Παρουσίαση ομφαλοκήλης σε ενήλικα άνδρα

Αριστερά: Ενήλικας άνδρας με ομφαλοκήλη. Δεξιά: Σχηματοποίηση της ομφαλοκήλης υπό το μικροσκόπιο

Η διαδικασία της επέμβασης σε ενήλικες

Προετοιμασία για την επέμβαση σας

Ο χειρουργός σας θα σας εξηγήσει πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση σας. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε θα σας ζητηθεί να σταματήσετε, καθώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τραύματος ή λοίμωξης στο στήθος και επιβραδύνει την ανάρρωσή στους ενήλικες.

Η επιδιόρθωση της ομφαλοκήλης γίνεται συνήθως ως διαδικασία μιας ημέρας υπό γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εναλλακτικά, ίσως προτιμάτε να κάνετε χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία. Αυτό εμποδίζει εντελώς την αίσθηση γύρω από την περιοχή του ομφαλού της κοιλιάς και θα μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ένα ηρεμιστικό μπορεί να δοθεί με ένα τοπικό αναισθητικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για τον τύπο αναισθησίας που είναι πιο κατάλληλος για εσάς.

Εάν έχετε γενική αναισθησία, θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες νηστείας που προβλέπονται στους ενήλικες. Συνήθως, δεν πρέπει να τρώτε ή να πίνετε για περίπου έξι ώρες πριν από μία γενική αναισθησία. Ωστόσο, ορισμένοι αναισθησιολόγοι επιτρέπουν περιστασιακές γουλιά νερού μέχρι δύο ώρες πριν την επέμβαση.

Στο νοσοκομείο η νοσοκόμα σας μπορεί να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση και να ελέγξει τα ούρα σας.

Ο χειρουργός σας συνήθως θα σας ζητήσει να υπογράψετε μια φόρμα συγκατάθεσης. Αυτό επιβεβαιώνει ότι κατανοείτε τους κινδύνους, τα οφέλη και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις στη διαδικασία και έχετε δώσει την άδειά σας για να προχωρήσει.

Η νοσοκόμα σας θα σας προετοιμάσει για την επέμβαση. Μπορεί να σας ζητηθεί να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για να αποτρέψετε το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις φλέβες στα πόδια σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μια ένεση ενός φαρμάκου κατά της πήξης που ονομάζεται ηπαρίνη καθώς και ή αντί για κάλτσες.

Σχήμα που δείχνει την ανάπτυξη ομφαλοκήλης σε ενήλικα άνθρωπο

Σχετικά με την επέμβαση

Ο στόχος μιας επέμβασης αποκατάστασης κήλης σε ενήλικες είναι να ωθήσει το περιεχόμενο της διόγκωσης πίσω στην κοιλιά και να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι επεμβάσεων αποκατάστασης κήλης – ανοιχτή και λαπαροσκοπική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λειτουργία είναι μια ανοιχτή επιδιόρθωση, η οποία περιλαμβάνει μια μικρή τομή ακριβώς κάτω από τον ομφαλό της κοιλιάς σας. Μερικές φορές, εάν η ομφαλοκήλη είναι από υποτροπή, συνιστάται λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση στους ενήλικες.

Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση

Μία μονή τομή (μήκους 5 έως 10 εκατοστών) γίνεται ακριβώς κάτω ή πάνω από τον ομφαλό της κοιλιάς σας και η διόγκωση ωθείται πίσω στη θέση της. Ο χειρουργός σας μπορεί να ράψει ένα συνθετικό πλέγμα πάνω από το αδύναμο σημείο για να ενισχύσει το τοίχωμα της κοιλιάς. Η τομή του δέρματος κλείνεται με ράμματα και καλύπτεται.

Χειρουργική λαπαροσκοπική επέμβαση

Δύο ή τρεις μικρές περικοπές (μήκους 1 έως 2cm) γίνονται στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει τηλεσκοπική κάμερα τύπου σωλήνα για να δει την κήλη κοιτάζοντας εικόνες που στέλνει σε μια οθόνη. Η ομφαλοκήλη επιδιορθώνεται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία που περνούν από τις άλλες τομές. Ένα συνθετικό πλέγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του τοιχώματος της κοιλιάς. Οι τομές του δέρματος κλείνουν με ράμματα.

Η επέμβαση στους ενήλικες διαρκεί 30 έως 45 λεπτά ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται.

Τι να περιμένεις μετά

Εάν έχετε γενική αναισθησία, θα πρέπει να ξεκουραστείτε έως ότου περάσουν οι δράσεις του  του αναισθητικού. Μπορεί να χρειαστείτε ανακούφιση από τον πόνο για να βοηθηθείτε από οποιαδήποτε ταλαιπωρία, καθώς το αναισθητικό εξασθενεί.

Συνήθως θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι όταν αισθάνεστε έτοιμοι.

Θα πρέπει να κανονίσετε κάποιον να σας οδηγήσει μέχρι στο σπίτι. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε έναν φίλο ή συγγενή να μείνει μαζί σας για τις πρώτες 24 ώρες.

Η νοσοκόμα σας θα σας δώσει κάποιες συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα της πληγής σας προτού πάτε στο σπίτι. Ο χειρουργός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για μερικές ημέρες, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Εάν σας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την πορεία τους.

Μπορεί να σας δοθεί ημερομηνία για ένα ραντεβού παρακολούθησης.

Ανάκτηση από επιδιόρθωση ομφαλοκήλης

Εάν χρειάζεστε ανακούφιση από τον πόνο, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς συνταγή όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Ακολουθήστε τις οδηγίες στις πληροφορίες ασθενούς που συνοδεύουν το φάρμακο και ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

Η γενική αναισθησία επηρεάζει προσωρινά τις ικανότητες συντονισμού και συλλογιστικής ενός ενήλικα, οπότε δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ, να χειρίζεστε μηχανήματα ή να υπογράφετε νομικά έγγραφα για 48 ώρες μετά.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του χειρουργού σας σχετικά με την οδήγηση. Δεν πρέπει να οδηγείτε μέχρι να είστε σίγουροι ότι θα μπορούσατε να εκτελέσετε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης χωρίς ενόχληση.

Θα αισθανθείτε κάποια δυσφορία στην κοιλιακή χώρα για μία ή δύο εβδομάδες. Πρέπει να αποφύγετε:

  • Μην τεντώνεστε ή τεντώνετε την επούλωση της πληγής καθώς αυτό θα αυξήσει το πρήξιμο και θα επιβραδύνει την ανάρρωσή σας.
  • Μην κάνετε ανύψωση ή επίπονη άσκηση για τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο, η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, θα σας βοηθήσει να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.
  • Μην κάνετε ντους ή μπάνιο για τις πρώτες δύο ημέρες. Όταν κάνετε μπάνιο, το επίθεμα της πληγής μπορεί να βγει. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί.

Οι διαλυτές ραφές θα εξαφανιστούν μόνες τους σε επτά έως 10 ημέρες.

Έγκυος ενήλικη με ομφαλοκήλη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η επιδιόρθωση της ομφαλοκήλης σε ενήλικες πραγματοποιείται τακτικά και είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση και να δώσετε τη συγκατάθεσή σας, πρέπει να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες και τον κίνδυνο επιπλοκών αυτής της διαδικασίας.

Παρενέργειες

Αυτά είναι τα ανεπιθύμητα, αλλά κυρίως προσωρινά αποτελέσματα μιας επιτυχημένης διαδικασίας, για παράδειγμα να αισθάνεστε άρρωστοι ως αποτέλεσμα του γενικού αναισθητικού.

Θα έχετε πόνο, μώλωπες και μικρό πρήξιμο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Οι παρενέργειες είναι συνήθως πιο ήπιες μετά από λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση στους ενήλικες.

Επιπλοκές

Αυτές εμφανίζονται όταν προκύπτουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν επηρεάζονται. Οι πιθανές επιπλοκές οποιασδήποτε επέμβασης περιλαμβάνουν μια απροσδόκητη αντίδραση στο αναισθητικό, υπερβολική αιμορραγία, μόλυνση ή ανάπτυξη θρόμβου αίματος, συνήθως σε φλέβα στο πόδι (θρόμβωση βαθιάς φλέβας). Οι επιπλοκές μπορεί να απαιτούν περαιτέρω θεραπεία, όπως επιστροφή στο νοσοκομείο για διακοπή της αιμορραγίας ή αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας λοίμωξης.

Άλλες επιπλοκές ειδικά για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης σε ενήλικες είναι ασυνήθιστες, αλλά περιλαμβάνουν:

  • βλάβη σε άλλα όργανα της κοιλιάς – αυτό είναι πιο πιθανό εάν η επέμβαση γίνεται με λαπαροσκοπική επέμβαση και μπορεί να χρειαστεί εκ νέου χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση τυχόν ζημιάς
  • πόνος ή μούδιασμα στην κάτω κοιλιακή χώρα – αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες
  • επανεμφάνιση – είναι πιθανό η ομφαλοκήλη να επανεμφανιστεί

Οι ακριβείς κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι για εσάς και διαφέρουν για κάθε ενήλικα, επομένως δεν έχουμε συμπεριλάβει στατιστικά στοιχεία εδώ. Ζητήστε από τον χειρουργό σας να εξηγήσει πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να επηρεάσουν εσάς.

Περισσότεροι πόροι σε αυτή την ιστοσελίδα

Πλήρης οδηγός για τις ομφαλοκήλες

Αντιμετώπιση ομφαλοκήλης σε μωρά

Κίνδυνοι από χειρουργική επέμβαση στην ομφαλοκήλη

Συχνές ερωτήσεις για τις ομφαλοκήλης

Πηγές
  • McLatchie GR, Leaper DJ. Εγχειρίδιο κλινικής χειρουργικής της Οξφόρδης. Oxford University Press 2002: 388
  • Menon VS, Brown TH. Ομφαλική κήλη σε ενήλικες: τοπική θεραπεία αναισθητικού. J Postgrad Med 200; 49 (2): 132-133
  • Βιβλίο χειρουργικής της Οξφόρδης: Τόμος 1. Morris PJ, Malt RA (eds).