Εάν το παιδί σας έχει ομφαλική κήλη, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μια κήλη, μια διόγκωση του εντέρου που σπρώχνει το τοίχωμα της κοιλιάς, συχνά εξαφανίζεται όταν ένα παιδί είναι τριών ή τεσσάρων ετών. Εάν δεν το κάνει, η χειρουργική επέμβαση στην ομφαλοκήλη μπορεί να το διορθώσει. Αυτή η διαδικασία είναι σύντομη και έχει καλά αποτελέσματα. Τα παιδιά επιστρέφουν συχνά στις δραστηριότητές τους σε λίγες μέρες.

Γενικά για τις ομφαλοκήλες σε παιδιά

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Μια ομφαλική κήλη είναι μια ασυνήθιστη διόγκωση που μπορείτε συχνά να δείτε ή να αισθανθείτε πάνω από τον ομφαλό της κοιλιάς. Μια ομφαλοκήλη αναπτύσσεται όταν μέρος του εντέρου, μαζί με λίπος ή υγρό, σχηματίζει σάκο Αυτός ο σάκος σπρώχνει ένα άνοιγμα στον μυ του κοιλιακού τοιχώματος. Συνήθως, οι κήλες δεν προκαλούν πόνο στα παιδιά.

Γιατί τα παιδιά έχουν ομφαλοκήλες;

Μερικές φορές, ένα παιδί γεννιέται με άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει καθώς το μωρό αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος δεν κλείνουν πλήρως γύρω από τα όργανα.

Μια κήλη συμβαίνει όταν το έντερο αρχίζει να σπρώχνει το άνοιγμα. Μπορεί να βλέπετε την έξοδο στον ομφαλό της κοιλιάς όλη την ώρα. Ή μπορεί να το παρατηρήσετε μόνο όταν το παιδί σας τεντώνει αυτούς τους μύες με κάποιο τρόπο – είτε κλαίγοντας, βήχοντας ή τεντώνοντας κατά τη διάρκεια του ποδιού.

Πόσο συχνές είναι οι ομφαλοκήλες;

Οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται σε 1 στα 6 παιδιά. Επηρεάζουν εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια. Είναι πιο συχνές σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα.

Χρειάζεται θεραπεία η ομφαλοκήλη;

Μια ομφαλοκήλη μπορεί να μην χρειάζεται καμία θεραπεία. Εάν απαιτείται θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να την επισκευάσει.

Τις περισσότερες φορές – σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων – οι ομφαλικές κήλες θεραπεύονται μόνες τους όταν ένα παιδί είναι τριών ή τεσσάρων ετών. Ο γιατρός πιθανότατα θα σας συνιστούσε να περιμένετε μέχρι την ηλικία αυτή για χειρουργική επέμβαση.

Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν η κήλη είναι:

 • Εγκλωβισμένη.
 • Μεγαλύτερη από δύο εκατοστά, περίπου ¾ ίντσα.

Οι μεγαλύτερες και εγκλωβισμένες κήλες είναι λιγότερο πιθανό να επουλωθούν από μόνες τους και πιθανώς θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης .

Τι είναι εγκλωβισμένη κήλη;

Μια εγκλωβισμένη κήλη είναι πιο σοβαρή. Συμβαίνει όταν τα έντερα παγιδεύονται στους μύες και προκαλούν πόνο και ευαισθησία. Ένας γιατρός πρέπει να εξετάσει την κήλη για να αποτρέψει βλάβη στα έντερα. Το παιδί μπορεί να έχει πόνο. Η διόγκωση είναι συχνά κόκκινη και σταθερή.

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης;

Η χειρουργική επέμβαση ομφαλικής κήλης είναι μια διαδικασία αποκατάστασης κήλης στην κοιλιακή περιοχή του παιδιού.

Η διαδικασία είναι συνήθως σύντομη (περίπου μία ώρα) και επιτυχής. Τα παιδιά επιστρέφουν συχνά στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες.

Μικρό παιδί με επέμβαση στην ομφαλοκήλη

Λεπτομέρειες της επέμβασης στην ομφαλοκήλη

Πόσο διαρκεί η χειρουργική επέμβαση στην ομφαλοκήλη παιδιού;

Η επισκευή της ομφαλοκήλης στα παιδιά διαρκεί περίπου μία ώρα. Είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ιατρείων, οπότε μπορείτε να μεταφέρετε το παιδί σας στο σπίτι την ίδια μέρα με τη χειρουργική επέμβαση. Τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μια νύχτα στο νοσοκομείο, ώστε η ομάδα φροντίδας να μπορεί να τα παρατηρήσει.

Τι συμβαίνει πριν από τη χειρουργική επέμβαση στην ομφαλική κήλη;

Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, το παιδί σας θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρή δίαιτα. Κάτι τέτοιο βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμετού και αναρρόφησης (εισπνοή υγρών) ενώ βρίσκονται υπό αναισθησία. Ο χειρουργός του παιδιού σας θα εξετάσει τις ακριβείς οδηγίες μαζί σας πριν από τη διαδικασία.

Τι συμβαίνει κατά την επισκευή της ομφαλικής κήλης;

Το παιδί σας θα λάβει γενική αναισθησία . Αυτό το φάρμακο χαλαρώνει τους μυς του και το κοιμίζει. Θα κοιμηθεί και δεν θα αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τότε ο χειρουργός θα προχωρήσει στα εξής βήματα:

 1. Κάνει μια μικρή τομή στο κάτω μέρος του ομφαλού της κοιλιάς.
 2. Βρει τον σάκο της κήλης που περιέχει το διογκωμένο έντερο.
 3. Σπρώξει το έντερο πίσω στη σωστή θέση, πίσω από το μυϊκό τοίχωμα.
 4. Αφαιρέσει τον υπόλοιπο σάκο κήλη.
 5. Ενισχύσει το μυϊκό τοίχωμα με ράμματα για να αποτρέψετε μια άλλη κήλη.
 6. Ράψει το δέρμα γύρω από τον ομφαλό, στον μυ κάτω από αυτό.

Πώς φροντίζω το παιδί μου μετά από χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης;

Τα παιδιά συχνά αισθάνονται καλά μέχρι το βράδυ μετά τη χειρουργική επέμβαση ή το επόμενο πρωί. Μπορούν να φάνε τα κανονικά τους τρόφιμα μόλις είναι έτοιμα.

Για να τους βοηθήσετε καθώς αναρρώνουν:

Χρήση φαρμάκου για τον πόνο: Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο . Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους χρειάζεται μόνο μερικές δόσεις αυτού του φαρμάκου για τον πόνο. Μετά από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή για να διατηρήσετε το παιδί σας άνετο.

Δώστε τους ένα σφουγγάρι: Για τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι και όχι μπανιέρα με άφθονο νερό. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πότε είναι ασφαλές μία μπανιέρα.

Περιορίστε ορισμένες δραστηριότητες: Μην τους αφήσετε να κάνουν κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον σημείο της επέμβασης. Πρέπει να αποφεύγουν την ποδηλασία, τα γυμναστήρια, την πάλη ή τα οργανωμένα αθλήματα. Κατά την επόμενη επίσκεψη, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πότε το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες.

Βοηθήστε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας: Το τέντωμα στην τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τη χειρουργημένη περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονο νερό και τρώει λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτή η δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Φροντίστε την περιοχή του τραύματος καθώς θεραπεύεται: Το σημείο τομής πρέπει να επουλωθεί σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη χειρουργική επέμβαση, η περιοχή θα γίνει πιο μαλακή και θα συνεχίσει να εξασθενίζει.
Αποφύγετε τα σφιχτά, τραχιά ρούχα που μπορούν να τρίβονται στην τομή. Προστατέψτε το δέρμα γύρω από την πληγή από τον ήλιο. Το νέο δέρμα μπορεί να καεί εύκολα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιδιόρθωσης της ομφαλοκήλης;

Η χειρουργική επέμβαση ομφαλικής κήλης έχει πολλά οφέλη

Η διαδικασία:

 • Επιλύει το πρόβλημα: Μια διαδικασία αποκατάστασης κήλη είναι ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε μια κήλη που δεν έχει κλείσει από μόνη της.
  Έχει γρήγορη ανάρρωση: Τα παιδιά επιστρέφουν συχνά σε τακτικές δραστηριότητες σε λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα.
  Μειώνει τον κίνδυνο πόνου και επιπλοκών: Εάν ένα παιδί δεν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης, η κήλη μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει και να προκαλεί πόνο. Μπορεί ακόμη και να φυλακιστεί (όταν τα έντερα συμπιέζονται στον σάκο της κήλης). Εάν συμβεί αυτό, το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο και έμετο και μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι χειρουργικής επέμβασης στην ομφαλική κήλη;

Η χειρουργική επέμβαση επισκευής της κήλης είναι πολύ ασφαλής Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών στα παιδιά. Αλλά κάθε χειρουργική επέμβαση έρχεται με κινδύνους. Οι επιπλοκές της αποκατάστασης κήλης περιλαμβάνουν:

 • Μόλυνση της πληγής.
 • Αιμάτωμα, μια συλλογή αίματος γύρω από την περιοχή της κήλης.

Χειρουργείο ομφαλοκήλης

Ανάκτηση και προοπτικές

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης του παιδιού μετά τη θεραπεία της ομφαλοκήλης;

Το παιδί σας θα επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να ανακάμψουν εάν είχαν μεγαλύτερη ή πιο περίπλοκη κήλη.

Συνήθως επιστρέφετε στον γιατρό του παιδιού σας για ραντεβού παρακολούθησης περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο πάροχος εξετάζει τον τόπο χειρουργικής επέμβασης και ρωτά πώς πάει η ανάρρωση.

Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο;

Ο γιατρός  σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πότε είναι ασφαλές για το παιδί σας να επιστρέψει στο σχολείο. Συνήθως, οι γιατροί συνιστούν να κρατάτε τα παιδιά στο σπίτι για λίγες μέρες ή έως και μια εβδομάδα. Αυτό τους δίνει χρόνο να ανακάμψουν από τη διαδικασία και να ανακτήσουν τη δύναμή τους.

Πότε να καλέσετε γιατρό

Κάποιο μικρό πρήξιμο ή αποχρωματισμός γύρω από το σημείο της χειρουργικής επέμβασης είναι φυσιολογικό. Αλλά καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας, εάν το παιδί σας έχει:

 • Αιμορραγία.
 • Υπερβολικό πρήξιμο.
 • Πυρετό.
 • Αδυναμία ούρησης.
 • Αυξανόμενο πόνο.
  Ερυθρότητα.

Θα επιστρέψει μια ομφαλοκήλη;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ομφαλικής κήλης έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στα παιδιά.  Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επαναληφθεί (επιστρέψει). Ο γιατρός του παιδιού σας θα συζητήσει τις επιλογές θεραπείας εάν συμβεί αυτό.

Η χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης για παιδιά είναι μια σύντομη, ασφαλής διαδικασία που έχει καλά αποτελέσματα. Μετά την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης, το παιδί σας θα επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Μια ομφαλική κήλη είναι όταν μέρος του εντέρου σπρώχνει ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Σε περίπου 95% των περιπτώσεων, οι ομφαλοκήλες εξαφανίζονται μόνες τους όταν το παιδί είναι τριών ή τεσσάρων. Αλλά μερικές φορές η κήλη δεν εξαφανίζεται ή η κήλη μπορεί να είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα συστήσει χειρουργική επέμβαση στην ομφαλική κήλη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός ωθεί το έντερο πίσω μέσα στην κοιλιά. Εάν παρατηρήσετε μια διόγκωση γύρω από την περιοχή του κουμπιού της κοιλιάς του παιδιού σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

Περισσότεροι πόροι

Διαβάστε για την ομφαλοκήλη στους ενήλικες

Γνωρίστε τη διαδικασία της χειρουργικής αποκατάστασης