Ομφαλοκήλη Πότε χειρουργείται

Ομφαλοκήλες σε Βρέφη, Μωρά, Παιδιά και Ενήλικες. Συμπτώματα, Συντηρητική Αντιμετώπιση, Χειρουργείο

Βασικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε για τις ομφαλοκήλες σε ενήλικες

 • Πρέπει να κάνετε χειρουργική επέμβαση; Ίσως θέλετε να έχετε λόγο σε αυτήν την απόφαση ή απλά θέλετε να ακολουθήσετε τη σύσταση του γιατρού σας. Σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιες είναι οι επιλογές σας, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με αυτές.
 • Οι επιλογές σας. 1) Να κάνετε χειρουργική επέμβαση τώρα για να επιδιορθώσετε την ομφαλική σας κήλη, ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. 2) Να ακολουθήσετε μια προσέγγιση “περιμένετε και βλέπετε” επειδή η κήλη δεν σας ενοχλεί πολύ.
 • Οι ομφαλοκήλες δεν φεύγουν μόνες τους. Μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιδιορθώσει μια κήλη.

 • Πολλοί άνθρωποι μπορούν να καθυστερήσουν τη χειρουργική επέμβαση για μήνες ή και χρόνια. Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για μια μικρή ομφαλοκήλη. Εάν η ομφαλοκήλη είναι μικρή και δεν έχετε συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα δεν σας ενοχλούν πολύ, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί απλά να συνεχίσετε να παρακολουθείτε αν θα εμφανιστούν συμπτώματα.

 • Με την πάροδο του χρόνου, οι ομφαλοκήλες τείνουν να μεγαλώνουν καθώς το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς γίνεται πιο αδύναμο και διογκώνεται περισσότερος ιστός.

 • Πολλοί γιατροί συστήνουν χειρουργική επέμβαση, επειδή αυτή αποτρέπει ένα σπάνιο αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται περίσφιξη. Αυτό συμβαίνει όταν ένα μέρος του εντέρου ή ένα κομμάτι λιπώδους ιστού παγιδεύεται μέσα στην ομφαλοκήλη και διακόπτεται η παροχή αίματος.

Τι είναι η ομφαλική κήλη;

Μια ομφαλική κήλη είναι μια διόγκωση κοντά στο κοιλιά ή τον ομφαλό. Η κήλη είναι σάκος που μπορεί να συγκρατεί κάποιο έντερο, λίπος ή υγρό. Αυτοί οι ιστοί μπορεί να διογκωθούν μέσω ενός ανοίγματος ή ενός αδύνατου σημείου στους μυς του στομάχου. Μπορεί να είχατε αυτό το αδύναμο σημείο από τη στιγμή που γεννηθήκατε, όταν οι μύες και άλλοι ιστοί γύρω από τον ομφάλιο λώρο δεν έκλεισαν σωστά.

Σε ενήλικες, οι ομφαλικές κήλες είναι συχνότερες σε γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες αρκετές φορές, σε άτομα που είναι υπέρβαρα και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Γιατί πρέπει να επιδιορθωθεί η ομφαλοκήλη;

Η επιδιόρθωση της κήλης μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και την ταλαιπωρία και να εξαφανίσει την έξαρση. Η ομφαλοκήλη δεν θα θεραπευτεί από μόνη της.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Η ομφαλοκήλη σας είναι πολύ μεγάλη.
 • Η ομφαλοκήλη σας ενοχλεί.

Ο γιατρός σας θα συστήσει τη χειρουργική επέμβαση αμέσως εάν έχετε πόνο, πρησμένη κοιλιά ή άλλα σημάδια σπάνιου αλλά μεγάλου προβλήματος που ονομάζεται περίσφιξη κήλης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το έντερο παγιδευτεί στον σάκο της ομφαλοκήλης και χάσει την παροχή αίματος.

Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση για ομφαλοκήλη;

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή, ή μια τομή, ακριβώς κάτω από τον ομφαλό. Οποιοσδήποτε ιστός που διογκώνεται στον σάκο της κήλης ωθείται πίσω μέσα στην κοιλιά. Οι μύες και οι ιστοί γύρω από το κοιλιά επισκευάζονται και η τομή κλείνει με ράμματα.

Συνήθως υπάρχει μόνο μια μικρή ουλή, αλλά εάν η κήλη είναι πολύ μεγάλη, ο ομφαλός μπορεί να μην φαίνεται φυσιολογικός. Τις περισσότερες φορές, ένας χειρουργός μπορεί να το διορθώσει. Αυτή η χειρουργική επέμβαση έχει λίγους κινδύνους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα συνθετικό έμπλαστρο ή πλέγμα για την αποκατάσταση της κήλη σας. Η χρήση του επιθέματος είναι ευρέως διαδεδομένη στην επιδιόρθωση κηλών σε ενήλικες. Ένα έμπλαστρο μπορεί να ενισχύσει το κοιλιακό σας τοίχωμα, να μειώσει την ταλαιπωρία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση και να μειώσει την πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει ξανά η επισκευή της κήλη σας.

Τι είδους χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση των ομφαλοκηλών;

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης κήλης:

 1. Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης . Η κήλη επιδιορθώνεται μέσω τομής στην κοιλιά. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής και αποτελεσματική και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.
 2. Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης . Ένας χειρουργός εισάγει ένα λεπτό, φωτισμένο καλώδιο μέσα από μια μικρή τομή στην κοιλιά. Χειρουργικά εργαλεία για την αποκατάσταση της κήλης εισάγονται μέσω άλλων μικρών τομών στην κοιλιά. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση ομφαλοκήλης μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής σε ορισμένες περιπτώσεις. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερο πόνο μετά από αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και σε άλλες δραστηριότητες πιο γρήγορα από ό, τι μετά από ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αλλά αυτή η χειρουργική επέμβαση κοστίζει περισσότερο από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
  Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες μετά από ανοιχτή χειρουργική επέμβαση κήλης για να ξεκινήσετε κανονικές έντονες δραστηριότητες. Εάν έχετε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αναρρώσετε νωρίτερα.

Πότε είναι ασφαλές να καθυστερήσει η χειρουργική επέμβαση;

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να θέλετε να αναβάλλετε τη χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Η ομφαλοκήλη είναι μικρή και δεν έχετε συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα δεν σας ενοχλούν πολύ.
  Η ομφαλοκήλη ωθείται πίσω στην κοιλιά ή να εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε. (Εάν δεν μπορεί να ωθηθεί πίσω, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει νωρίτερα.)

Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να αναβάλλετε τη χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Είστε έγκυος.
 • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν τη χειρουργική επέμβαση επικίνδυνη.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν φορέσετε κορσέ για κήλη. Αυτές οι συσκευές δεν συνιστώνται για τη θεραπεία κήλης και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο γιατρός σας πιστεύει ότι θα λειτουργούσε ένας κορσές, αλλά αυτές είναι σπάνιες.

Η κήλη σας μπορεί να επιδεινωθεί, αλλά μπορεί και όχι. Με την πάροδο του χρόνου, οι ομφαλοκήλες τείνουν να μεγαλώνουν καθώς το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς γίνεται πιο αδύναμο και διογκώνεται περισσότερος ιστός. Αλλά μερικές μικρές, ανώδυνες κήλες δεν χρειάζονται ποτέ αποκατάσταση.

Χειρουργείο ομφαλοκήλης
Σχεδιάγραμμα με τη λαπαροσκόπηση ομφαλοκήλης

Συγκρίνετε τις επιλογές σας

Κάνε χειρουργική επέμβαση τώρα Περίμενε και θα δεις
Τι περιλαμβάνει συνήθως;
 • Ενδέχεται να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ή ο γιατρός μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιοι και απλά να μουδιάσει την περιοχή γύρω από το κοιλιά σας.
 • Μπορεί να έχετε επισκληρίδιο, το οποίο είναι φάρμακο που μουδιάζει κάτω από το σημείο της ένεσης. Ενδέχεται να παραμείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Δεν χρειάζεται να μείνετε μια νύχτα στο νοσοκομείο.
 • Θα λαμβάνετε τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε αλλαγές.
 • Παρακολουθείτε σημάδια προβλημάτων που σχετίζονται με την κήλη, όπως έμετο, πόνο ή πρησμένη κοιλιά.
Ποια είναι τα οφέλη;
 • Η χειρουργική επέμβαση αποτρέπει το σπάνιο αλλά σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται στραγγαλισμός.
 • Ανακουφίζει από την έξαρση από την κήλη και τυχόν οίδημα ή αίσθημα βαρύτητας, έλξης ή καύσου στην περιοχή της κήλης.
 • Δεν έχετε τους κινδύνους ή το κόστος της χειρουργικής επέμβασης.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες;
 • Η κήλη θα μπορούσε να επιστρέψει.
 • Οι κίνδυνοι χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:
  • Μια κακή αντίδραση στην αναισθησία.
  • Μόλυνση και αιμορραγία.
  • Βλάβη στα έντερα ή στην ουροδόχο κύστη εάν η χειρουργική επέμβαση είναι λαπαροσκοπική επιδιόρθωση.
 • Θα μπορούσε να προκύψει ένα σπάνιο αλλά σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται στραγγαλισμός.

Προσωπικές ιστορίες σχετικά με την εξέταση χειρουργικής επέμβασης στην ομφαλική κήλη

Αυτές οι ιστορίες βασίζονται σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ασθενείς μας. Μπορεί να σας είναι χρήσιμες καθώς λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις για την υγεία σας.

Ομφαλοκήλη σε βρέφη, μωρά και παιδιά

Μια ομφαλοκήλη συμβαίνει όταν μέρος του εντέρου ενός παιδιού διογκώνεται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος μέσα στον ομφαλό. Εμφανίζεται ως εξόγκωμα κάτω από τον ομφαλό. Η ομφαλοκήλη στα βρέφη και τα μωρά δεν είναι επώδυνη και οι περισσότερες δεν προκαλούν προβλήματα.

Οι περισσότερες ομφαλοκήλες κλείνουν μόνες τους όταν το παιδί γίνει 4 ή 5. Εάν μια ομφαλοκήλη δεν εξαφανιστεί τότε ή προκαλέσει προβλήματα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση.

Τι προκαλεί τις ομφαλοκήλες στα μωρά;

Η κήλη είναι όταν μέρος του εντέρου διογκώνεται μέσω του μυϊκού τοιχώματος που υποτίθεται ότι το κρατά στη θέση του. Σε μια ομφαλική κήλη, το άνοιγμα βρίσκεται στη μέση του ομφαλού, σε ένα μέρος του κοιλιακού τοιχώματος που ονομάζεται ομφαλικός δακτύλιος.

Ο ομφαλικός δακτύλιος είναι ένας μυς που περιβάλλει τον ομφαλό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ομφάλιος λώρος ρέει μέσω του ομφάλιου δακτυλίου για να φέρει αίμα και θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο μωρό. Ο ομφαλικός δακτύλιος πρέπει να κλείσει λίγο μετά τη γέννηση. Εάν δεν κλείσει σωστά, τα έντερα μπορούν να τον διαπεράσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση κοντά στον ομφαλό, ειδικά όταν το βρέφος κλαίει ή βήχει.

Σε ποια ηλικία προκαλείται;

Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές σε βρέφη και μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Περίπου το 20% των μωρών εμφανίζουν μία. Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά  μπορεί επίσης να εμφανίσουν ομφαλοκήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης στα βρέφη;

Το κύριο σημάδι μιας ομφαλοκήλης σε βρέφη είναι μία ορατή διόγκωση κάτω από το δέρμα του ομφαλού. Η κήλη μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει:

 • Μπορεί να γίνει μεγαλύτερη όταν ένα παιδί κάνει κάτι που δημιουργεί πίεση στην κοιλιά, όπως, κλαίει, βήχει ή τεντώνεται.
 • Μπορεί να γίνει μικρότερη όταν το παιδί ξαπλώνει και είναι ήρεμο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν μια ομφαλοκήλη κοιτάζοντας και νιώθοντας το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς. Το πρήξιμο συνήθως μεγαλώνει όταν το μωρό κλαίει και γίνεται μικρότερο ή εξαφανίζεται όταν το μωρό χαλαρώνει ή στηρίζεται στην πλάτη.

Ο γιατρός μπορεί να προσπαθήσει απαλά να τοποθετήσει να βάλει την ομφαλοκήλη πίσω στη σωστή θέση της, στην κοιλιά.  Αυτό δείχνει ότι το έντερο δεν έχει κολλήσει στο άνοιγμα του μυϊκού τοιχώματος.

Πώς θεραπεύονται οι ομφαλοκήλες;

Οι περισσότερες ομφαλικές κήλες στα μωρά δεν είναι ανησυχητικές και θα φύγουν χωρίς ιατρική περίθαλψη τη στιγμή που ένα παιδί γίνει 4-5 ετών. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο εάν:

 • η κήλη δεν εξαφανίζεται στην ηλικία 4 ή 5 ετών
 • η κήλη δεν μειώνεται

Για τη χειρουργική αντιμετώπιση, οι γιατροί θα:

 1. Δώσουν αναισθησία έτσι ώστε το παιδί να κοιμάται κατά τη διαδικασία και να μην αισθάνεται πόνο.
 2. Θα κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα.
 3. Θα μετακινήσει το έντερο στη θέση του.
 4. Θα κλείσει την τρύπα ή το αδύναμο σημείο του μυός με ράμματα.
 5. Θα κλείσει την τομή με απορροφήσιμα ράμματα κάτω από το δέρμα. Αυτά θα πέσουν μόνα τους σε 7-10 ημέρες.

Τα παιδιά χρειάζονται μερικές φορές χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης εάν το έντερο δεν μπορεί να εκκενωθεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι κολλημένο στο μυϊκό τοίχωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τα έντερα.

Στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να ωθήσετε την κήλη προς τα μέσα, αλλά μην βάζετε ταινία ή οτιδήποτε άλλο στην κήλη για να την κρατήσετε μέσα. Αυτό δεν θα την κάνει να εξαφανιστεί και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό ή το παιδί, όπως μόλυνση.

Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό;

Οι ομφαλοκήλες κλείνουν συνήθως μόνες τους χωρίς χειρουργική επέμβαση. Παρακολουθήστε την κήλη για να δείτε εάν αλλάζει. Καλέστε το γιατρό εάν το παιδί σας εξακολουθεί να έχει κήλη μετά την ηλικία των 5 ετών. Καλέστε αμέσως εάν:

 • Η ομφαλοκήλη μεγαλώνει, φαίνεται πρησμένη ή είναι σκληρή.
 • Η ομφαλοκήλη προεξέχει όταν το παιδί σας κοιμάται, ηρεμεί ή ξαπλώνει και δεν μπορείτε να τη σπρώξετε πίσω.
 • Το παιδί σας φαίνεται να πονάει.
 • Το παιδί σας πονάει όταν αγγίζετε την κήλη.
 • Το δέρμα πάνω από την κήλη είναι κόκκινο ή φαίνεται πιο σκούρο από το συνηθισμένο.
Σχεδιάγραμμα με τη ομφαλοκήλη πριν και μετά την επέμβαση

Προγραμματίστε συνάντηση

Ζητήστε τη γνώμη του ιατρού

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ