Χειρουργική Παχέος εντέρου

Συστροφή, Στένωση, Απόφραξη | Ειλεός, Ελκώδης κολίτιδα, Εκκολπωματίτιδα | Κακοήθεις όγκοι, Πολύποδες, Λιπώματα, Δυσπλασίες

Σύνδρομα Gardner &  Peutz – Jeghers | Νόσος του Crohn

Υπάρχουν πολλοί τύποι χειρουργικής επέμβασης του εντέρου. Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όλου ή μέρους του παχέος εντέρου (κόλον). Αυτό ονομάζεται εκτομή του εντέρου. Μπορεί να χρειαστείτε αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης εάν έχετε πάθηση του εντέρου όπως καρκίνο του εντέρου, εκκολπωματική νόσο, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα κ.α.

Τύποι χειρουργικής του παχέος εντέρου

Η ακριβής διαδικασία που θα έχετε εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο κάνετε χειρουργική επέμβαση και πόσο επηρεάζεται το παχύ έντερο. Οι διαδικασίες ονομάζονται διαφορετικά ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που αφαιρείται. Περιλαμβάνουν:

  • ολική κολεκτομή – αφαιρείται όλο το παχύ έντερο
  • πρωκτοκολεκτομή – αφαιρείται το τελευταίο του μέρος του εντέρου και ο πρωκτός (ορθό)
  • πανπρωκτοκολεκτομή – αφαιρείται ο πρωκτός, το έντερο και το τελευταίο μέρος
  • ημιοκολκτομή – αφαιρείται είτε η αριστερή είτε η δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου σας
  • σιγμοειδής κολεκτομή – το μέρος του εντέρου σας που βρίσκεται πιο κοντά στην πλάτη σας
  • εγκάρσια κολεκτομή – αφαιρείται το μεσαίο τμήμα του παχέος εντέρου σας

Ο χειρουργός σας θα μιλήσει μαζί σας για την καταλληλότερη διαδικασία για εσάς.

Εγκάρσια και σιγμοειδές κολεκτομή
αριστερή και δεξιά ημικολεκτομή

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου

Εάν ο γιατρός σας συστήσει χειρουργική επέμβαση, θα σας εξηγήσει ακριβώς τι να περιμένετε. Αυτό θα περιλαμβάνει τι θα συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία σας, καθώς και τους κινδύνους και τα οφέλη που συνεπάγεται. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε απορίες ή χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μια φόρμα συναίνεσης πριν από τη διαδικασία, οπότε είναι σημαντικό να αισθάνεστε πλήρως ενημερωμένοι.

Θα αξιολογηθείτε πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να ελεγχθεί ότι είστε κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Αυτό γίνεται με μια προεγχειρητική κλινική αξιολόγηση. Θα σας εξηγήσουν επίσης πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση σας. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε, θα σας ζητηθεί να σταματήσετε, επειδή το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός θα ελέγξει ποια φάρμακα παίρνετε και θα σας συμβουλεύσει εάν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε κάποιο από αυτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Μερικές φορές, μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε καθαρτικά την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης ή την προηγούμενη νύχτα, για να καθαρίσετε το παχύ έντερο. Ή μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ένα κλύσμα – μια μικρή ποσότητα υγρού φαρμάκου εισάγεται στο ορθό για να σας βοηθήσει να αδειάσετε το έντερο.

Η εκτομή του εντέρου περιλαμβάνει συνήθως μια παραμονή στο νοσοκομείο μεταξύ 3 και 9 ημερών, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες για αυτό.

Την ημέρα της επέμβασης

Θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του εντέρου υπό γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πότε να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε πριν από το αναισθητικό σας. Μπορεί να σας δοθεί ένα ειδικό ποτό πλούσιο σε υδατάνθρακες για να απολαύσετε τη νύχτα πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, ένα μέλος της χειρουργικής ομάδας θα σας μιλήσει για το τι θα συμβεί και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Θα ελέγξουν ότι είστε καλά και εξακολουθείτε να είστε έτοιμοι να προχωρήσετε. Μπορεί να σας ζητηθεί να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και μπορεί να σας χορηγηθεί ένεση ενός φαρμάκου κατά της πήξης του αίματος. Αυτό βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων αίματος στις φλέβες στα πόδια σας. Μπορεί επίσης να κάνετε ένεση αντιβιοτικού πριν από την επέμβαση για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης

Τι συμβαίνει κατά τη χειρουργική επέμβαση του εντέρου;

Η χειρουργική επέμβαση εκτομής παχέος εντέρου περιλαμβάνει την αφαίρεση των ασθενών τμημάτων του εντέρου σας και, εάν είναι δυνατόν, τη σύνδεση των δύο υγιών άκρων μαζί με ράμματα ή συνδετήρες. Αυτό ονομάζεται αναστόμωση.

Μερικές φορές, ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να φέρει το υγιές άκρο του εντέρου σας μέσω του κοιλιακού τοιχώματος, στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτό ονομάζεται στόμιο.

Εάν η επέμβαση περιλαμβάνει το παχύ έντερο, ονομάζεται κολοστομία. εάν περιλαμβάνει το λεπτό έντερο, ονομάζεται ειλεοστομία.

Τα απορρίμματα από το έντερο περνούν έξω από το στόμιο και συλλέγονται σε μια σακούλα που φοράτε πάνω από το στόμιο. Ένα στόμιο μπορεί είτε να είναι προσωρινό είτε μόνιμο, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που έχετε και το μέγεθος του εντέρου που αφαιρεί ο χειρουργός σας.

Εάν ο χειρουργός σας πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστείτε ένα στόμιο, θα κανονίσει να δείτε έναν ειδικό για το στομάχι πριν από την επέμβαση.

Εάν έχετε προκολτολεκτομή για να αφαιρέσετε όλο το παχύ έντερο σας, ο χειρουργός σας μπορεί να δημιουργήσει μια «θήκη» στο τέλος του λεπτού σας εντέρου. Αυτή μπορεί να αποθηκεύσει τα απόβλητα από το έντερο και να σας επιτρέψει να αποβάλλετε τα κόπρανα μέσω του πρωκτού σας.

Τρόποι χειρουργικής επέμβασης

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε χειρουργική επέμβαση στο έντερο: λαπαροσκοπική και ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

  • Στη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας εισάγει όργανα και τηλεσκοπική κάμερα τύπου σωλήνα μέσω μικρών τομών στην κοιλιά σας. Στη συνέχεια αφαιρούν το κατάλληλο τμήμα του εντέρου μέσω μιας μεγαλύτερης τομής. Εικόνες από την κάμερα εμφανίζονται σε μια οθόνη, έτσι ώστε ο χειρουργός σας να μπορεί να βλέπει τι κάνει.
  • Στην ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας θα κάνει μία μεγάλη τομή στην κοιλιά σας για να φτάσει στο έντερο και να αφαιρέσει το προσβεβλημένο τμήμα.

Οι άνθρωποι συχνά αναρρώνουν πιο γρήγορα από τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, δεν χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχουν λιγότερο πόνο μετά. Δεν μπορούν όλοι να κάνουν χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπικά – εξαρτάται από τις περιστάσεις σας. Μερικές φορές ο χειρουργός σας θα πρέπει να αλλάξει από την λαπαροσκοπική σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Θα σας μιλήσουν για την πιθανότητα να συμβεί αυτό, και τι θα σημαίνει, πριν από την επέμβαση.

Ένας νεότερος τύπος χειρουργικής που χρησιμοποιεί ρομποτική χρησιμοποιείται σε ορισμένα νοσοκομεία για χειρουργική επέμβαση στο ορθό. Αυτή είναι μια νέα τεχνική που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, επομένως δεν είναι διαθέσιμη παντού ακόμη.

Τι να περιμένετε μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο

Θα περάσετε τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση σας σε μια ειδική μονάδα ανάκτησης, προτού μεταφερθείτε σε θάλαμο. Μπορεί να νοιώθετε κάποια δυσφορία καθώς το αναισθητικό σταματά να επιδρά, αλλά θα σας προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο καθώς το χρειάζεστε. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ανακούφισης του πόνου που μπορεί να έχετε είναι η αναλγησία που ελέγχεται από τον ασθενή και το επισκληρίδιο . Στην ελεγχόμενη από τον ασθενή αναλγησία, η μορφίνη χορηγείται απευθείας σε σωληνίσκο. Στο επισκληρίδιο, ένα ανακουφιστικό φάρμακο εγχέεται στον χώρο που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό σας (τον επισκληρίδιο χώρο).

Αρχικά, θα έχετε έναν καθετήρα για να αποστραγγίσετε τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας σε μια σακούλα. Μπορεί επίσης να εξέρχονται λεπτοί σωλήνες (αποχετεύσεις) από την κοιλιά σας για να αποστραγγίσετε τα υγρά, σε μια άλλη σακούλα. Αυτά αφαιρούνται συνήθως μετά από μερικές ημέρες. Θα ενθαρρυνθείτε να φάτε και να πιείτε μόλις νιώσετε έτοιμοι.

Για να αποτρέψετε τη βαθιά φλεβική θρόμβωση, θα κάνετε καθημερινή ένεση ενός φαρμάκου κατά της πήξης και θα σας ζητηθεί να συνεχίσετε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Θα ενθαρρυνθείτε επίσης να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να μετακινηθείτε το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να σας δοθούν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ κάθεστε ή ξαπλώνετε, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων αναπνοής για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας.

Θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ακριβώς πότε, δεν είναι ίδιο για όλους. Θα εξαρτηθεί από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που είχατε και πόσο καλά αναρρώνετε. Πριν πάτε στο σπίτι, η νοσοκόμα σας θα σας δώσει κάποιες συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τις πληγές και το στόμιο σας, εάν έχετε.

Σχεδιάγραμμα με την εκτομή του εντέρου
Ιατρικά εργαλεία για την εκτομή του εντέρου

Ανάκαμψη από χειρουργική επέμβαση εντέρου

Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι επιστρέφετε στο φυσιολογικό μετά τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου. Θα πρέπει να αποφύγετε τη βαριά ανύψωση και την επίπονη άσκηση για περισσότερο διάστημα όμως.

Μπορεί να συνεχίσετε να έχετε κάποιο πόνο και δυσφορία από τη χειρουργική επέμβαση για λίγο. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν ορισμένα παυσίπονα για να πάρετε σπίτι, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή , όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη εάν χρειαστεί. Να διαβάζετε πάντα τις πληροφορίες του ασθενούς που συνοδεύουν το φάρμακό σας και εάν έχετε απορίες, ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να ηρεμήσει το παχύ έντερο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας ενώ το παχύ έντερο σας αναρρώνει.

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κουρασμένοι ενώ αναρρώνετε και να χρειάζεται να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε περισσότερο από το συνηθισμένο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για ξεκούραση. Αλλά προσπαθήστε να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε όσο μπορείτε, και συνεχίστε τις ασκήσεις που σας έχει δώσει ο φυσιοθεραπευτής σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να ανακτήσετε τη δύναμή σας, καθώς και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Επιπλοκές της χειρουργικής του παχέος εντέρου

Οι επιπλοκές είναι προβλήματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Οι πιθανές επιπλοκές οποιασδήποτε επέμβασης περιλαμβάνουν μια απροσδόκητη αντίδραση στο αναισθητικό ή  την ανάπτυξη λοίμωξης στο στήθος. Οι επιπλοκές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν υπερβολική αιμορραγία ή ανάπτυξη θρόμβου αίματος, συνήθως σε φλέβα στο πόδι σας .

Ειδικές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης του εντέρου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

  • Διαρροή του νέου συνδέσμου στο έντερο σας (μια ανατομική διαρροή). Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κοιλιακό άλγος και μπορεί να αισθανθείτε μεγάλη αδιαθεσία με υψηλό πυρετό. Μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, εάν έχετε ανατομική διαρροή.
  • Μια λοίμωξη από πληγές. Η πληγή σας μπορεί να γίνει πρησμένη, κόκκινη και μαλακιά στο άγγιγμα της. Μπορεί επίσης να έχετε υψηλό πυρετό και να αισθάνεστε άρρωστοι. Επικοινωνήστε με το νοσοκομείο σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα.
  • Λωρίδες ουλώδους ιστού (συμφύσεις). Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να προκαλέσουν τη σύνδεση των ιστών ή των οργάνων σας. Οι συμφύσεις μπορούν να προκαλέσουν συνεχή πόνο στην κοιλιά σας και μπορούν επίσης να μπλοκάρουν το έντερο σας.
  • Προσωρινή παράλυση του εντέρου σας (ειλεός). Χρειάζεται χρόνος για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά κανονικά το έντερο. Μπορεί να αισθάνεστε φούσκωμα, να είστε άρρωστοι ή να έχετε προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου σας. Εάν αυτό δεν βελτιωθεί μετά από μερικές ημέρες, η ομάδα του νοσοκομείου σας θα σας δώσει υγρά για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε.
  • Νευρική βλάβη. Εάν τα νεύρα στην πυελική περιοχή σας καταστραφούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή ή πόσο καλά μπορείτε να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας.
Χειρουργός παχέος εντέρου
Χειρουργείο παχέος εντέρου

Συχνές ερωτήσεις

Θα πρέπει να αλλάξω διατροφή μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο;

Πιθανότατα θα σας συμβουλεύσουν να ακολουθείσετε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ αναρρώνετε από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει την επιλογή τροφίμων όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα απλά κράκερ, και  η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν μαγειρευτεί ή ξεφλουδιστεί. Είναι συνηθισμένο να έχετε διάρροια μετά από χειρουργική επέμβαση στο έντερο και αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή της.

Το φούσκωμα και  τα υπερβολικά αέρια είναι κοινά μετά τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, επομένως είναι καλή ιδέα να αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που μπορεί να τα προκαλέσουν. Αυτά περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, φασόλια, ανθρακούχα ποτά και μπύρα. Το τσάι μέντας και μάραθου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι και αυγά, για να βοηθήσετε το σώμα σας να επουλωθεί. Βεβαιωθείτε ότι μασάτε το φαγητό σας αργά και καλά, για να αποφύγετε τα αέρια.

Καθώς το έντερο θεραπεύεται και ηρεμεί, ενδέχεται να μπορείτε να επαναφέρετε ορισμένα τρόφιμα. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζουν διαφορετικά τρόφιμα. Εάν οι κινήσεις του εντέρου σας δεν φαίνεται να επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σας.

Η χειρουργική του εντέρου θα επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή;

Η χειρουργική επέμβαση κοντά στο ορθό μπορεί να επηρεάσει τα πυελικά σας νεύρα, οδηγώντας σε δυσκολίες όταν κάνετε σεξ. Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτωσης, ενώ οι γυναίκες μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία και αλλαγές στον κόλπο τους, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ οδυνηρό. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αυτό σας επηρεάζει, καθώς ενδέχεται να είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν φάρμακα για βοήθεια. Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς επηρεάζει η ζωή μου μια σακούλα κολοστομίας ή ειλεοστομίας;

Έχοντας μια τσάντα κολοστομίας ή ειλεοστομίας δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε οποιοδήποτε από τα πράγματα που κάνατε συνήθως. Αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να το συνηθίσετε και ίσως χρειαστεί να κάνετε μικρές προσαρμογές και να προγραμματίσετε περισσότερα την καθημερινότητα σας.

Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, μια εξειδικευμένη νοσοκόμα θα σας δείξει πώς να φροντίσετε το στόμιο σας και την σακούλα κολλοστομίας ή ειλεοστομίας. Οι σακούλες έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν διακριτικά με κανονικά ρούχα. Δεν πρέπει να διαρρέουν ή να μυρίζουν. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους με μία σακούλα.

Η νοσοκόμα μπορεί να σας επισκεφτεί στο σπίτι για να σας δώσει περισσότερες συμβουλές σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε μια συσκευή ώστε η ζώνη ασφαλείας να μην πιέζει το στόμιο και την σακούλα σας, κατά την οδήγηση. Δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέψετε στη δουλειά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές. Για παράδειγμα, εάν η εργασία σας περιλαμβάνει βαριά ανύψωση ή άλλες εργασίες που ασκούν πίεση στους κοιλιακούς μύες σας, ίσως χρειαστεί να φορέσετε ένα ένδυμα στήριξης ή να σκεφτείτε να αλλάξετε τα καθήκοντά σας σε λιγότερο επίπονες εργασίες.

Συνήθως δεν θα χρειαστείτε μια ειδική δίαιτα εάν έχετε στομάχι. Αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας ενώ αναρρώνετε από τη χειρουργική επέμβαση.  Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άβολα – αξίζει να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τι σας επηρεάζει.

Προγραμματίστε συνάντηση

Ζητήστε τη γνώμη του ιατρού

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ