Τι είναι η κήλη;

Οι κήλες είναι εξογκώματα υλικού, που συνήθως περιέχονται σε μια κοιλότητα του σώματος, που προεξέχουν μέσω του τοιχώματος της κοιλότητας. Παρόλο που οι κήλες μπορεί να εμφανίζονται σπάνια σε πολλά μέρη του σώματος, οι συνηθισμένες κήλες που συναντώνται αποτελούνται από έντερα ή κοιλιακό λιπώδη ιστό που ωθείται από ένα ελάττωμα, αδυναμία ή σημεία εισόδου/εξόδου δομών που κανονικά διέρχονται στο κοιλιακό τοίχωμα (για για παράδειγμα, το μηριαίο κανάλι ή το κλειστό μονοπάτι όπου οι όρχεις κατέβηκαν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη ).

Οι κήλες της κοιλιάς μπορούν να εμφανιστούν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες. Διαγιγνώσκονται με την αίσθηση της διόγκωσης στην κοιλιά.

Το είδος της κήλης εξαρτάται από το πού εμφανίζεται (βουβωνική, μηριαία, ομφαλική και άλλες). Οποιαδήποτε κατάσταση αυξάνει την πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει κήλη (για παράδειγμα, βήχας, άρση βαρών, καταπόνηση κατά τη διάρκεια της κενώσεως, παχυσαρκία ). Αν και ορισμένες κήλες είναι ανώδυνες, πολλές δεν είναι και μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και έμετο .

Ορισμένες κήλες μπορούν να μειωθούν (να ωθηθούν πίσω στην κοιλότητα) άλλες όχι (φυλακισμένες κήλες). Αν το άνοιγμα του στη φυλακή κήλης είναι τόσο σφιχτό ώστε να κόβει από την παροχή αίματος προς το τμήμα του εντέρου που αποτελεί τη διόγκωση, η κήλη ονομάζεται στραγγαλισμένη και είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, κάθε μη μειώσιμη κήλη χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση.

Σχεδιάγραμμα με το χειρουργείο βουβωνοκήλης

Κοινές θεραπείες κήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση ενδείκνυται για τις περισσότερες κήλες που απαιτούν θεραπεία. Όλες οι μη μειώσιμες κήλες χρειάζονται άμεση αξιολόγηση λόγω της πιθανότητας στραγγαλισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει ή να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ζώνες για να μειωθεί η κήλη. Τα άτομα με κήλη και εκείνα που είχαν χειρουργική αποκατάσταση κήλης θα πρέπει να αποφεύγουν την άρση βαρών και άλλες δραστηριότητες που προκαλούν υψηλή ενδοκοιλιακή πίεση.

Προφυλάξεις και κόστος επέμβασης

Θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να αξιολογήσει τυχόν διογκώσεις στην κοιλιά σας. μην περιμένετε έως ότου η περιοχή γίνει πολύ επώδυνη. Το κόστος του χειρουργού για την επέμβαση ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο της κήλης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.  Η διαβούλευση με τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο χειρουργό για το ατομικό σας πρόβλημα.

Γυναίκα με πόνο στην κοιλιά από την ομφαλοκήλη της