Τι είναι η κήλη;

Η κήλη είναι μια κοινή κατάσταση που εμφανίζεται όταν μέρος ενός εσωτερικού οργάνου ή ιστού διογκώνεται μέσω ενός μυός. Οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν γύρω από το κοιλιά, μέσω χειρουργικής ουλής, στο διάφραγμα ή στη βουβωνική χώρα (η περιοχή μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού και στις δύο πλευρές του σώματος).

Τι είναι η βουβωνoκήλη;

Η βουβωνoκήλη εμφανίζεται όταν τα έντερα ή το λίπος από την κοιλιά διογκώνονται μέσω του κάτω κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του βουβωνικού ή της βουβωνικής χώρας.

Υπάρχουν 2 τύποι βουβωνικών κηλών:

 1. Έμμεσες βουβωνοκήλες : Αυτός ο τύπος κήλης προκαλείται από ένα γενετικό ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα που είναι συγγενές (υπάρχει κατά τη γέννηση).
 2. Άμεσες βουβωνοκήλες : Αυτός ο τύπος κήλης εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες. Αυτά προκαλούνται συνήθως από μια αδυναμία στους μυς του κοιλιακού τοιχώματος που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου ή οφείλονται σε καταπόνηση ή βαριά ανύψωση.

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να βρίσκονται στη μία ή και στις δύο πλευρές της κοιλιάς. Οι άμεσες βουβωνοκήλες είναι πιο συχνές αργότερα στη ζωή, επειδή το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί με την ηλικία.

Μια βουβωνοκήλη συνήθως δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, μπορεί να είναι οδυνηρό, ειδικά όταν σηκώνετε, κάμπτετε, τεντώνετε με κίνηση του εντέρου ή βήχετε. Οι άμεσες βουβωνικές κήλες εμφανίζονται συνήθως σε ενήλικα αρσενικά των οποίων οι κοιλιακοί μύες έχουν εξασθενίσει.

Ποιος αναπτύσσει βουβωνοκήλη;

Τα ενήλικα αρσενικά άνω των 40 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν άμεσες βουβωνικές κήλες από τις γυναίκες. Περίπου το 25% των ανδρών, και μόνο περίπου το 2% των γυναικών, θα αναπτύξουν βουβωνοκήλη στη διάρκεια της ζωής τους.

Ένα οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης βουβωνοκήλης, καπνίσματος και ανδρών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βουβωνική κήλη.

Σχεδιάγραμμα ιατρικό βουβωνοκήλης

Ιατρικό σχεδιάγραμμα που δείχνει πως αναπτύσσεται μια βουβωνοκήλη

Τι είναι μία στραγγαλισμένη βουβωνοκήλη;

Η φυλάκιση ή στραγγαλισμός των βουβωνικών κηλών είναι σπάνια, αλλά σοβαρές επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθούν εάν μια κήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Φυλακισμένη κήλη : Ο εγκλεισμός εμφανίζεται όταν μέρος του λίπους ή του εντέρου από το εσωτερικό της κοιλιάς κολλήσει στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο και δεν μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά.
Στραγγαλισμένη κήλη : Ο στραγγαλισμός μπορεί να συμβεί όταν δεν θεραπεύεται η φυλακισμένη φυσαλίδα. Η παροχή αίματος στο έντερο μπορεί να διακοπεί, προκαλώντας «στραγγαλισμό» του εντέρου. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε στραγγαλισμένη βουβωνοκήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας βουβωνικής κήλης;

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να είναι ανώδυνες ή να μην προκαλούν συμπτώματα, ειδικά όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά. Τα συμπτώματα που μπορούν να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν:

 • Μια διόγκωση στη μία ή και στις δύο πλευρές της βουβωνικής χώρας που εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε.
 • Πόνος στη βουβωνική χώρα, ειδικά όταν σηκώνεστε, βήχετε ή ασκείστε.
 • Ένα αίσθημα αδυναμίας, βαρύτητας ή καψίματος στη βουβωνική χώρα.
 • Ένα πρησμένο όσχεο (μέρος του αρσενικού γεννητικού οργάνου κάτω από το πέος).

Πώς διαγιγνώσκεται μια βουβωνική κήλη;

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε βουβωνική κήλη, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια βουβωνοκήλη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ρωτήσει για το οικογενειακό ιστορικό, καθώς οι βουβωνικές κήλες τείνουν να τρέχουν σε οικογένειες. Αυτός ή αυτή μπορεί στη συνέχεια να κάνει μια φυσική εξέταση για να αισθανθεί μια διογκωμένη κήλη. Μπορεί να σας ζητηθεί να βήξετε ή να πιέσετε για να δεί εάν βγαίνει η κήλη προς τα έξω.

Μια κοιλιακή ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία μπορεί να διαταχθεί να αναζητήσει κήλη και να προσδιορίσει εάν στραγγαλίζεται ή φυλακίζεται.

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση σε όλες τις βουβωνικές κήλες;

Μερικές φορές ένας γιατρός μπορεί να ωθήσει ή να “μειώσει” μια μικρή βουβωνοκήλη πίσω στην κοιλιά με απαλό μασάζ. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Μια βουβωνοκήλη δεν βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μόνη της. Εάν έχετε διαγνωστεί με βουβωνοκήλη, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Πώς επιδιορθώνεται η βουβωνοκήλη;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι μια κοινή χειρουργική διαδικασία.  Υπάρχουν 3 τύποι επισκευής της βουβωνοκήλης:

 1. Ανοιχτή αποκατάσταση κήλης : Μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία γίνεται μια τομή ή κοπή στη βουβωνική χώρα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός ωθεί την κήλη πίσω στην κοιλιά και ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα με πλέγμα και ράμματα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία για την κοιλιακή περιοχή ή γενική αναισθησία στην οποία θα κοιμηθείτε.
 2. Ελάχιστα επεμβατική ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης : Μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία στην οποία ο χειρουργός κάνει μικρές περικοπές μισής ίντσας στην κάτω κοιλιακή χώρα και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο (ένα λεπτό σωλήνα με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα συνδεδεμένη). Το λαπαροσκόπιο στέλνει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο και στον χειρουργό για να επιδιορθώσει την κήλη μέσω των μικρών τομών.
 3. Ρομποτική επισκευή κήλης : Όπως και η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιεί ένα λαπαροσκόπιο και εκτελείται με τον ίδιο τρόπο (μικρές τομές, μια μικροσκοπική κάμερα και προβολή του εσωτερικού της κοιλιάς σε οθόνες τηλεόρασης)

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης;

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια νεότερη τεχνική για την αποκατάσταση των κηλών. Όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ρομποτική χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιεί ένα λαπαροσκόπιο και εκτελείται με τον ίδιο τρόπο (μικρές τομές, μικροσκοπική κάμερα, διόγκωση της κοιλιάς και προβολή του εσωτερικού της κοιλιάς σε τηλεοπτικές οθόνες).

Στη ρομποτική χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα στο χειρουργείο και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία από την κονσόλα. Ενώ η ρομποτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μερικές μικρότερες κήλες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση του κοιλιακού τοιχώματος.

Ρομποτική χειρουργική για βουβωνοκήλη

Εικονικό ιατρικό επιτελείο σε αίθουσα ρομποτικής χειρουργικής για βουβωνοκήλες

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής για την αποκατάσταση της κήλης;

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και της ρομποτικής χειρουργικής είναι ότι η χρήση του ρομπότ παρέχει εξαιρετικές τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού της κοιλιάς (έναντι των δισδιάστατων εικόνων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής).

Άλλα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ο χειρουργός μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει ράμματα για να ράψει ιστό και πλέγματα μέσα στην κοιλιά.
 • Ο ασθενής έχει μικροσκοπικές ουλές και όχι μία μεγάλη ουλή.
 • Μπορεί να υπάρχει λιγότερος πόνος μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Δείτε τον πλήρη οδηγό για τις βουβωνοκήλες

 

Πηγές: