Μια βουβωνική κήλη συμβαίνει όταν μέρος του εντέρου διογκώνεται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Σε παιδιά, κυρίως αγόρια, αυτό συμβαίνει όταν το κοιλιακό τοίχωμα παρουσιάζει αδυναμία κατά τη γέννηση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει την κήλη.

Τι είναι η βουβωνική κήλη;

Η βουβωνoκήλη είναι μια ανώμαλη διόγκωση ή προεξοχή που μπορεί να παρατηρηθεί και να γίνει αισθητή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (η περιοχή μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού) Μια βουβωνική κήλη αναπτύσσεται όταν ένα τμήμα του εντέρου, μαζί με το υγρό, διογκώνεται μέσω του μυός του κοιλιακού τοιχώματος.

Οι boybvnoκήλες στα παιδιά οφείλονται σε αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος που υπάρχει κατά τη γέννηση. Η διόγκωση στη βουβωνική χώρα μπορεί να παρατηρηθεί μόνο όταν το παιδί κλαίει, βήχει ή τεντώνεται κατά τη διάρκεια της εντερικής κίνησης ή μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια αυτών των διαστημάτων. Από τα νεογέννητα που έχουν βουβωνικές κήλες, το 90% είναι αγόρια.

Τι είναι φυλακισμένη κήλη;

Εάν η αδυναμία ή το ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα είναι μικρό έως μέτριο σε μέγεθος, ένα μέρος του εντέρου μπορεί να παγιδευτεί ή να φυλακιστεί. Αυτό ονομάζεται φυλακισμένη κήλη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως σοβαρό πόνο, ναυτία, έμετο ή απουσία κινήσεων του εντέρου. Μεγαλύτερα ελαττώματα του κοιλιακού τοιχώματος επιτρέπουν στο έντερο να κινείται ελεύθερα μέσα και έξω από το εξασθενημένο κοιλιακό τοίχωμα και δεν τείνουν να είναι τόσο επώδυνα.

Τι είναι μια στραγγαλισμένη κήλη;

Εάν το έντερο εγκλειστεί ή παγιδευτεί στο ελάττωμα του κοιλιακού τοιχώματος, η ροή του αίματος προς τα έντερα μπορεί να μπλοκαριστεί. Αυτό ονομάζεται στραγγαλισμένος κήλη. Αυτός ο τύπος βουβωνοκήλης είναι συχνά επώδυνος και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η βουβωνοκήλη;

Οι βουβωνοκήλες συνήθως πρέπει να επιδιορθωθούν χειρουργικά για την πρόληψη εντερικής βλάβης και περαιτέρω επιπλοκών. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως είναι μια διαδικασία εξωτερικών ιατρείων (που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι την ίδια ημέρα της διαδικασίας).

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης

Το παιδί σας δεν πρέπει να τρώει για 6 ώρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειώσει τον κίνδυνο έμετου και αναρρόφησης (εισπνοή υγρών) ενώ βρίσκεται υπό αναισθησία.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

 1. Ένας αναισθησιολόγος (γιατρός που ειδικεύεται στην ανακούφιση από τον πόνο) δίνει στο παιδί σας γενική αναισθησία, η οποία χαλαρώνει τους μύες του παιδιού σας και προκαλεί ύπνο. Το παιδί σας δεν θα αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
 2. Μια μικρή τομή, (από 2 έως 3 εκ.) γίνεται στην πτυχή του δέρματος.
 3. Αναγνωρίζεται ο «σάκος» της κήλης που περιέχει το διογκωμένο λεπτό έντερο.
 4. Ο χειρουργός σπρώχνει το έντερο μέσα στον σάκο της κήλης πίσω στη σωστή του θέση πίσω από το μυϊκό τοίχωμα.
 5. Ο σάκος ης βουβωνοκήλης αφαιρείται.
 6. Το μυϊκό τοίχωμα ενισχύεται με ράμματα για την πρόληψη μιας άλλης βουβωνοκήλης.

Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο από 1 έτους, η πιθανότητα εμφάνισης κήλης στην άλλη πλευρά της βουβωνικής χώρας είναι πολύ υψηλή. Συνιστάται επομένως η επισκευή και των δύο βουβωνικών περιοχών. Εάν δεν υπάρχει επί του παρόντος κήλη στην άλλη πλευρά της περιοχής της βουβωνικής χώρας, το μυϊκό τοίχωμα ενισχύεται με ράμματα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούν να πάνε σπίτι λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 1 νύχτα στο νοσοκομείο για παρατήρηση.

Φροντίδα του παιδιού σας μετά από χειρουργική επέμβαση

Συνήθως, το παιδί σας θα αισθανθεί μια χαρά το βράδυ μετά τη χειρουργική επέμβαση ή το επόμενο πρωί. Μόλις το παιδί σας είναι σε θέση, μπορεί να συνεχίσει τις συνήθεις διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες.

Μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας ένα μπάνιο σφουγγαριού την επόμενη ημέρα της χειρουργικής επέμβασης στη βουβωνοκήλη. Τα λουτρά επιτρέπονται 2 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τα μικρά κομμάτια της ταινίας που καλύπτουν τις τομές του παιδιού σας (που ονομάζονται Steri-Strips ™) θα πέσουν σταδιακά μόνα τους. Μην τραβάτε αυτές τις λωρίδες μόνοι σας. Εάν οι λωρίδες δεν πέσουν μόνες τους, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα τις αφαιρέσει στο ραντεβού παρακολούθησης του παιδιού σας.

Συνέχεια παρακολούθησης

Ένα ραντεβού παρακολούθησης θα προγραμματιστεί από 7 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση του παιδιού σας. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τους τόπους τραυμάτων του παιδιού σας και την ανάρρωσή του.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό του παιδιού μου;

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο μικρό πρήξιμο γύρω από την τομή ή τον οστικό σάκο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, καλέστε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας δεν μπορεί να ουρήσει ή έχει:

 • Πυρετό
 • Υπερβολικό πρήξιμο
 • Ερυθρότητα
 • Αιμορραγία
 • Αυξανόμενο πόνο

Περισσότερα σε αυτόν τον ιστότοπο:

Δείτε τον πλήρη οδηγό για τις βουβωνοκήλες
Ο ρόλος της ρομποτικής χειρουργικής στις βουβωνοκήλες

 

Πηγές: