Βουβωνοκήλη Πότε χειρουργείται

Βουβωνοκήλη σε Βρέφη, Μωρά, Παιδιά και Ενήλικες. Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιμετώπιση

Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τις βουβωνοκήλες σε ενήλικες

 • Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση; Οι βουβωνοκήλες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να μην απαιτούν καθόλου θεραπεία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ή την προσεκτική αναμονή.
 • Οι επιλογές σας. 1) Να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση άμεσα για την επιδιόρθωση της βουβωνοκήλης, ακόμα κι αν τα συμπτώματα σας δεν είναι σοβαρά. 2) Να συνεχίσετε με μια προσέγγιση του τύπου “περιμένω και βλέπω” επειδή η βουβωνοκήλη δεν σας ενοχλεί πολύ.
 • Οι βουβωνοκήλης δεν υποχωρούν μόνες τους. Μόνο μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να την επιδιορθώσει.

 • Έχετε την επιλογή να αναβάλετε το χειρουργείο βουβωνοκήλης για μήνες ή και για χρόνια. Πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αν η βουβωνοκήλη είναι μικρή. Σε αυτή την περίπτωση αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφριά, μαζί με τον γιατρός σας μπορείτε απλά να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της και αν θα παρουσιαστούν συμπτώματα.

 • Με την πάροδο του χρόνου, οι βουβωνοκήλες έχουν την τάση να μεγαλώνουν μιας το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς γίνεται όλο και πιο αδύναμο, με αποτέλεσμα να διογκώνεται περισσότερος ιστός.

 • Πολλοί γιατροί συστήνουν τη χειρουργική επέμβαση στην κήλη, γιατί αποτρέπεται μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται περίσφιξη κήλης. Αυτό συμβαίνει όταν ένας βρόχος του εντέρου ή ένα κομμάτι λιπώδους ιστού παγιδεύεται μέσα στην βουβωνοκήλη και διακόπτει την παροχή αίματος.

Τι είναι η βουβωνοκήλες;

Οι βουβωνοκήλες, γνωστές και ως βουβωνικές κήλες, εμφανίζονται όταν ένα κομμάτι ιστού προεξέχει μέσω ενός αδύναμου σημείου στους μύες μεταξύ του άνω μηρού και της κάτω κοιλίας.

Οι βουβωνοκήλες προκαλούνται συνήθως από ένα άνοιγμα στο μυϊκό τοίχωμα που θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από τη γέννηση αλλά αντίθετα να παραμείνει ανοιχτό. Λόγω αυτής της ανωμαλίας, υπάρχει ένα αδύναμο σημείο στην κοιλιά.

Όταν ο ιστός περνά μέσα από αυτό το αδύναμο σημείο, δημιουργεί μια διόγκωση, ή ένα εξόγξωμα, που τείνει να είναι οδυνηρό, αν και όχι απαραίτητα επικίνδυνο.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Η βουβωνοκήλη σας είναι πολύ μεγάλη.
 • Η βουβωνοκήλη σας ενοχλεί.

Συμπτώματα

Το πρωταρχικό σύμπτωμα μιας βουβωνοκήλης είναι ένα εξόγκωμα ή διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Αυτή η διόγκωση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, αφού βήχετε, γελάτε, σηκώνετε βαριά βάρη ή τεντώνετε ή μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εβδομάδων ή ακόμα και μηνών.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πόνο ή γενική δυσφορία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, ιδιαίτερα όταν τεντώνεστε. Οι βουβωνοκήλες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ταλαιπωρία και μπορεί επίσης να σχετίζονται με πόνο ή αίσθημα καψίματος στην περιοχή της διόγκωσης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε μια αίσθηση πίεσης ή αδυναμίας στη βουβωνική χώρα.

Μερικοί άνδρες ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πρήξιμο και πόνο γύρω από τους όρχεις, εάν ο προεξέχων ιστός κατεβαίνει στο όσχεο.

Αιτίες της βουβωνοκήλης

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα ή από συνδυασμό παραγόντων:

 • Χρόνιος βήχας
 • Χρόνιο φτέρνισμα
 • Αύξηση της πίεσης στην κοιλιά
 • Εγκυμοσύνη
 • Πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
 • Έντονη δραστηριότητα
 • Αδύνατο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα

Η αιτία μιας βουβωνικής κήλης, ωστόσο, δεν είναι πάντα εμφανής.

Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν βουβωνοκήλες αργότερα στη ζωή τους, όταν οι μύες τους έχουν εξασθενίσει με την ηλικία ή όταν είναι πιο ευάλωτοι μετά από κοιλιακή χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, παρουσιάζουν εξασθένηση στο κοιλιακό τοίχωμα κατά τη γέννηση, όταν το περιτόναιο (κοιλιακή επένδυση) δεν κλείνει όπως θα έπρεπε.

Στους άνδρες, αυτό το αδύναμο σημείο της κοιλιάς συνήθως αναπτύσσεται στο βουβωνικό κανάλι, όπου το σπερματοζωάριο εισέρχεται στο όσχεο. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, έχουν έναν σύνδεσμο στα βουβωνικά τους κανάλια που βοηθούν στη συγκράτηση της μήτρας στη θέση της. Οι βουβωνοκήλες μπορούν να αναπτυχθούν στο σημείο όπου ο συνδετικός ιστός από τη μήτρα συνδέεται με τον ιστό που περιβάλλει το ηβικό οστό.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι πληθυσμοί φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βουβωνοκήλες από άλλους. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Γήρανση. Οι μύες αδυνατίζουν με την ηλικία.
 • Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βουβωνοκήλες από τις γυναίκες.
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία συνήθως προκαλεί υπερβολική καταπόνηση κατά τις κινήσεις του εντέρου.
 • Χρόνιος βήχας , ιδιαίτερα όταν προκαλείται από το κάπνισμα.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν είχατε γονέα ή αδέλφια με βουβωνοκήλη, ενδέχεται να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε και σεις.
 • Η πρόωρη γέννηση συνδέεται με μεγαλύτερες συχνότητες βουβωνοκηλών.
 • Προηγούμενη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Όσοι έχουν ήδη υποστεί βουβωνική κήλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άλλης.

Επιπλοκές

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια βουβωνοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Απόφραξη εντέρου: Μια κήλη μπορεί να αναπτυχθεί για να φράξει το έντερο εάν το περιεχόμενό της παγιδευτεί στην αδύναμη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος. Ένα φράξιμο του εντέρου θα έχει ως αποτέλεσμα ναυτία, έμετο, αδυναμία διέλευσης αερίου ή κίνηση του εντέρου και σοβαρό πόνο.
 • Αυξημένη πίεση στον περιβάλλοντα ιστό: Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως με χειρουργείο, οι περισσότερες βουβωνοκήλες θα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Στους άνδρες, αυτό σημαίνει ότι μια κήλη μπορεί να επεκταθεί στο όσχεο, με αποτέλεσμα οίδημα και πόνο.
 • Περίσφιξη κήλης: Μια βουβωνοκήλη μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος σε μέρος του εντέρου σας. Αυτή η περίσφιξη κήλης μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του προσβεβλημένου ιστού του εντέρου. Μια περισφιγμένη κήλη απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση. Είναι απειλητικό για τη ζωή.

Θεραπεία βουβωνοκήλης

Οι βουβωνοκήλες που δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να μην απαιτούν καθόλου θεραπεία. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τις επιλογές σας μαζί σας σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ή την αναμονή. Οι κήλες που προκαλούν δυσφορία συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της δυσφορίας και για την πρόληψη επιπλοκών.

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής αποκατάστασης για τη βουβωνοκήλη: ανοιχτή και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος χειρουργικής επέμβασης που θα επιλεγεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον τύπο της κήλης που έχετε αναπτύξει, τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης, το ιατρικό και χειρουργικό ιστορικό σας και την εμπειρία του χειρουργού σας.

Ανοιχτή χειρουργική

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός σας θα κάνει μια μικρή τομή στην βουβωνική χώρα σας και στη συνέχεια θα σπρώξει τον προεξέχοντα ιστό πίσω στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός σας θα ράψει στη συνέχεια την χειρουργημένη περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσει ένα συνθετικό πλέγμα για να ενισχύσει αυτήν την περιοχή.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με γενική αναισθησία είτε με καταστολή ή τοπική αναισθησία.

Μετά το χειρουργείο, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να μπορέσετε να συνεχίσετε πλήρως τις κανονικές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, είναι ακόμη σημαντικό να αρχίσετε να κινείστε ξανά το συντομότερο δυνατό για μια πιο υγιή ανάρρωση.

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός σας θα κάνει μερικές μικρές τομές στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός σας θα διογκώσει στη συνέχεια την κοιλιά σας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό αέριο, για να διευκολύνει την ορατότητα των εσωτερικών σας οργάνων.

Ο χειρουργός σας θα εισαγάγει έναν μικρό, στενό σωλήνα σε μία από τις τομές στην κοιλιά σας. Αυτός ο σωλήνας έχει μια μικρή κάμερα, ή λαπαροσκόπιο, στο τέλος του. Αυτή η κάμερα χρησιμεύει ως ένα είδος οδηγού για τον χειρουργό σας, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να εισάγει χειρουργικά εργαλεία μέσω των άλλων τομών στην κοιλιά σας. Ο χειρουργός σας θα επιδιορθώσει την κήλη χρησιμοποιώντας πλέγμα.

Επειδή η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση επιτρέπει στο χειρουργό να αποφύγει τον ουλώδη ιστό από προηγούμενες επισκευές κήλης, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για άτομα που έχουν υποτροπιάσει τις βουβωνοκήλες τους μετά από παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση κήλης. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διμερείς βουβωνοκήλες ή κήλες και στις δύο πλευρές του σώματος.

Οι ασθενείς που επιλέγουν λαπαροσκοπική αποκατάσταση ενδέχεται να παρουσιάσουν λιγότερα σημάδια και δυσφορία μετά τη χειρουργική επέμβαση, από εκείνους που επιλέγουν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι σε θέση να επιστρέψουν πιο γρήγορα στις κανονικές τους δραστηριότητες. Οι γιατροί σας θα μιλήσουν μαζί σας λεπτομερώς για όλες τις επιλογές θεραπείας σας και θα προτείνουν μια πορεία δράσης που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές σας ανάγκες.

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να θέλετε να αναβάλλετε τη χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Η κήλη είναι μικρή και δεν έχετε συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα δεν σας ενοχλούν.
 • Η βουβωνοκήλη μπορεί να ωθηθεί πίσω στην κοιλιά ή να εξαφανιστεί όταν ξαπλώνετε.

Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα να αναβάλλετε τη χειρουργική επέμβαση εάν:

 • Λαμβάνετε φάρμακα όπως αραιωτικά αίματος που δεν μπορούν να σταματήσουν για χειρουργική επέμβαση.
 • Έχετε άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν τη χειρουργική επέμβαση επικίνδυνη.
 • Έχετε δερματική λοίμωξη που θα μπορούσε επίσης να μολύνει το υλικό που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης.
 • Ο γιατρός σας έχει προτείνει ότι η χρήση στηριγμάτων (κορσέδων) μπορεί να βοηθήσει.
Σχεδιάγραμμα με το χειρουργείο βουβωνοκήλης
Σχεδιάγραμμα με τη λαπαροσκόπηση βουβωνοκήλης

Συγκρίνετε τις επιλογές σας

Εισαγωγή στο χειρουργείο τώρα Αναμονή και βλέπετε
Τι περιλαμβάνει συνήθως;
 • Ενδέχεται να έχετε ολική αναισθησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εναλλακτικά ο γιατρός μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο και απλά να μουδιάσει την περιοχή γύρω από τη βουβωνική χώρα.
 • Δεν χρειάζεται να μείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο.
 • Θα κάνετε τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές.
Ποια είναι τα οφέλη;
 • Η χειρουργική επέμβαση αποτρέπει το σπάνιο αλλά ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται στραγγαλισμός.
 • Ανακουφίζει από οίδημα ή αίσθημα βάρους, πίεσης ή καψίματος στην περιοχή της βουβωνοκήλης.
 • Δεν αντιμετωπίζετε τους κινδύνους ή το κόστος της χειρουργικής επέμβασης.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες;
 • Η βουβωνοκήλη θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.
 • Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης που περιλαμβάνουν:
  • Μια κακή αντίδραση στην αναισθησία.
  • Μόλυνση και αιμορραγία.
  • Νευρική βλάβη, μούδιασμα του δέρματος ή απώλεια παροχής αίματος στο όσχεο ή στους όρχεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απώλεια των όρχεων. Αλλά αυτά είναι σπάνια.
  • Βλάβη στο σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά σας να κάνετε παιδιά.
  • Βλάβη στην αρτηρία ή στη φλέβα στο μηρό.
  • Βλάβη στα έντερα ή στην ουροδόχο κύστη για ορισμένους τύπους κηλών ή εάν η χειρουργική επέμβαση είναι λαπαροσκοπική.
 • Θα μπορούσε να προκύψει ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται στραγγαλισμός.

Προσωπικές ιστορίες σχετικά με την εξέταση χειρουργικής επέμβασης στην βουβωνοκήλη

Αυτές οι ιστορίες βασίζονται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από ασθενείς. Μπορεί να σας φανούν χρήσιμες επειδή λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις για την υγεία σας.

Βουβωνοκήλη σε βρέφη, μωρά και παιδιά

Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται κοντά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού. Στα αγόρια, μπορείτε συχνά να δείτε ένα πρήξιμο στο όσχεο. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια δεν παρουσιάζουν κήλες; Όχι ακριβώς. Αν και τα κορίτσια δεν έχουν όρχεις, έχουν βουβωνικό κανάλι και μπορούν επίσης να εμφανίσουν βουβωνοκήλες.

Περίπου 3-5% των υγιών μωρών γεννιούνται με βουβωνοκήλη. Σε πρόωρα βρέφη, η επίπτωση αυξάνεται σημαντικά ― έως και 30%!

Εάν δεν αντιμετωπιστεί μια βουβωνοκήλη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Πως δημιουργείτε η βουβωνοκήλη στα βρέφη και τα μωρά;

Η ιστορία της κήλης ξεκινά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός μωρού. Όταν ένα αγοράκι μεγαλώνει στη μήτρα, οι όρχεις αναπτύσσονται πρώτα στην κοιλιά του. Καθώς εξελίσσεται, οι όρχεις του ταξιδεύουν κάτω από μια σήραγγα στο όσχεο. (Αυτή η σήραγγα υπάρχει και σε κοριτσάκια). Περιστασιακά, η σήραγγα δεν κλείνει, αφήνοντας ένα άνοιγμα από την κοιλιά μέσα στον βουβωνικό σωλήνα όπου ένα κομμάτι του εντέρου ή μιας ωοθήκης μπορεί να παγιδευτεί.

Όταν συμβεί αυτό, αυτά που πρέπει να παραμείνουν με ασφάλεια πίσω από την κοιλιά, μπορεί να περάσουν και να εισέλθουν στη βουβωνική χώρα (υγρό, έντερα ή άλλοι ιστοί). Για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, οι βουβωνοκήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση για επιδιόρθωση.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει βουβωνοκήλη;

Οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνές σε νεογέννητα, αλλά μπορεί να μην είναι εμφανείς για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τη γέννηση. Όταν το παιδί σας έχει βουβωνοκήλη, συνήθως βλέπετε μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο. Η διόγκωση συνήθως εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερη όταν το παιδί σας κλαίει. Μπορεί να εξαφανιστεί ή να γίνει μικρότερη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ το παιδί σας κοιμάται ή είναι χαλαρό. (Το τέντωμα και το κλάμα δεν προκαλούν βουβωνοκήλες, παρά τους σχετικούς μύθους).

ΠΟΤΕ μην αγνοείτε σημάδια πόνου ή αγωνίας ή τυχόν έξαρση σε βρέφος ή παιδί. Καλέστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για ιατρική γνώμη ή μεταβείτε σε επείγοντα νοσοκομείου.

Εάν η διόγκωση είναι εμφανής ακόμα και όταν το μωρό σας χαλαρώνει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα όργανα από την κοιλιά παγιδεύονται μέσα στην κήλη. Αυτό  απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Το παιδί σας πιθανότατα θα έχει πόνο ή θα έχει τάση για εμετό. Η διόγκωση μπορεί επίσης να γίνει πολύ πιο σκληρή ή ακόμη και κοκκινωπή όταν συμβεί αυτό.

Εάν διακοπεί η παροχή αίματος του περιεχομένου της κήλης, ονομάζεται « στραγγαλισμός κήλης » . Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, έμετο, ανορεξία, ερυθρότητα ή μώλωπες γύρω από την διόγκωση, και μερικές φορές πυρετούς και αιματηρά κόπρανα.

Η βουβωνοκήλη συχνά συγχέεται με μια πιο καλοήθη κατάσταση, την υδροκήλη.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας βουβωνικής κήλης και ενός υδροκήλης;

Μια υδροκήλη είναι ένας σάκος γεμάτος με υγρό στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο. Οι υδροκήλες μπορεί να μοιάζουν με βουβωνοκήλες, αλλά δεν υπάρχει έντερο ή ιστός στον σάκο. Το υγρό παράγεται στο εσωτερικό της κοιλιάς, οπότε εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υδροκήλης και του εσωτερικού της κοιλιάς, το υγρό μπορεί να μετακινηθεί εμπρός και πίσω από το όσχεο στην κοιλιά, οδηγώντας σε αλλαγή του μεγέθους του όσχεου. Το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία σε αυτήν την περιοχή. Μια υδροκήλη δεν απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν προκαλεί πόνο. Οι περισσότερες μπορούν να παρακολουθούνται έως την ηλικία των 12 έως 18 μηνών. Εάν εξακολουθεί να είναι μεγάλη σε αυτήν την ηλικία, ορισμένοι γιατροί θα συστήσουν χειρουργική επέμβαση επειδή μπορεί να υπάρχει βουβωνοκήλη εκεί ή μπορεί να μετατραπεί σε μία τέτοια με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το παιδί μου έχει βουβωνοκήλη;

Τις περισσότερες φορές, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια βουβωνική κήλη από αυτό που βλέπει όταν εξετάζει το παιδί σας ― βλέποντας μια διόγκωση στη βουβωνική χώρα όταν το παιδί σας κλαίει ή τεντώνεται και βλέπει ότι εξαφανίζεται όταν το παιδί σας χαλαρώνει.

Όταν αυτό που βλέπει ο γιατρός είναι διαφορετικό από αυτό που έχετε δει στο σπίτι ή εάν ο γιατρός ανησυχεί ότι μπορεί να είναι όγκος και όχι κήλη, μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα για να βοηθήσει στη σωστή διάγνωση. Ωστόσο, οι υπέρηχοι δεν είναι πάντα απαραίτητοι.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη στα μωρά και τα παιδιά;

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί η βουβωνοκήλη. Μόλις παρατηρηθεί κήλη, ο γιατρός σας θα παραπέμψει το παιδί σας για να δει έναν παιδοχειρουργό ή έναν παιδοουρολόγο για τη διαδικασία. Ο χρόνος προγραμματισμού της επέμβασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τον τύπο της κήλης.

Τι είδους χειρουργείου γίνεται;

Στη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλης, μια μικρή τομή συνήθως γίνεται κοντά στην έξοδο και τα περιεχόμενα της κήλης ωθούνται πίσω στην κοιλιά. Η βουβωνική σήραγγα όπου τα όργανα βγαίνουν από την κοιλιά κλείνει.

 • Εάν χρησιμοποιείται μια λαπαροσκοπική προσέγγιση: Γίνονται μικρές τομές στην κοιλιά, επιτρέποντας την εισαγωγή του πλαισίου και των οργάνων για να  επιδιορθωθεί η κήλη.
 • Εάν το έντερο παγιδευτεί στην κήλη: Ο χειρουργός θα διασφαλίσει πρώτα ότι η παροχή αίματος στο έντερο δεν έχει διακοπεί για μεγάλο διάστημα. Εάν έχει διακοπεί για μεγάλο διάστημα, ένα μικρό κομμάτι του εντέρου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και το έντερο ραφτεί ξανά. Αυτή η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Τι πρέπει να περιμένω την ημέρα του χειρουργείου κήλης;

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα συναντήσετε τον αναισθησιολόγο. Η χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης γίνεται συνήθως υπό γενικό αναισθητικό αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τοπικό αναισθητικό. Το παιδί σας θα κοιμάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μόλις το παιδί σας ξυπνήσει μετά τη χειρουργική επέμβαση, κάποιος από το δωμάτιο αποκατάστασης θα σας καλέσει και θα μπορείτε να είστε ξανά με το παιδί σας.

Το παιδί σας μπορεί να έχει νοιώθει κάποιο πόνο από τις τομές. Μερικοί χειρουργοί κάνουν ένεση φαρμάκου σε αυτήν την περιοχή για τον έλεγχο του πόνου ή ένας αναισθησιολόγος μπορεί να ενέσει φάρμακο στο κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί επίσης να δοθεί στο παιδί σας φάρμακο για τον πόνο, για να πέρνει στο σπίτι.

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι;

Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κήλη είναι επέμβαση ημέρας, που σημαίνει ότι το παιδί σας επιστρέφει στο σπίτι λίγες ώρες μετά την ανάρρωση. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει κάποια άλλη ιατρική κατάσταση ή είναι πρόωρο βρέφος, ενδέχεται να απαιτείται διανυκτέρευση για παρατήρηση και ασφάλεια.

Όταν είναι ασφαλές για το παιδί σας να πάει στο σπίτι, θα εξετάσετε τη φροντίδα στο σπίτι με τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας.

Πώς φροντίζω το παιδί μου στο σπίτι;

Οι οδηγίες φροντίδας στο σπίτι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το νοσοκομείο ή τον χειρουργό, την ηλικία του παιδιού και το πόσο περίπλοκη ήταν η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ορισμένες γενικές αρχές μπορεί να είναι παρόμοιες:

 • Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να τρώνε κανονικά αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το παιδί. Οι περισσότεροι μπορούν να επανέλθουν σε κανονικές, μη επίπονες δραστηριότητες σε περίπου 1-2 εβδομάδες.
 • Το παιδί σας δεν θα μπορεί να κολυμπήσει για 2-3 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας δώσει διαφορετικές ή πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Θα λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες για παρακολούθηση από τον χειρουργό, όταν το παιδί σας επιστρέψει στο σπίτι μετά τη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, εδώ είναι μερικοί βασικοί λόγοι για να καλέσετε:

 • Αιμορραγία ή αποστράγγιση από την τομή
 • Ερυθρότητα γύρω από την πληγή
 • Υψηλός πυρετός
 • Εμετός
 • Λιγότερο κατούρημα από το συνηθισμένο ή λιγότερες βρεγμένες πάνες από το συνηθισμένο

Ποια προβλήματα μπορεί να έχει το παιδί μου ως αποτέλεσμα μιας βουβωνοκήλης;

Έχοντας βουβωνοκήλη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κήλης στην άλλη πλευρά. Ο χειρουργός θα σας μιλήσει για το πώς να φροντίσετε αυτήν την πιθανότητα.

Μετά από μια αποκατάσταση της βουβωνικής κήλης, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν προβλήματα με αυτό ξανά. Αλλά σπάνια, μια κήλη μπορεί να επιστρέψει και ένας χειρουργός θα πρέπει να δει ξανά το παιδί σας.

Σχεδιάγραμμα με τη βουβωνοκήλη πριν και μετά την επέμβαση

Προγραμματίστε συνάντηση

Ζητήστε τη γνώμη του ιατρού

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ